OPTA: Analoge kijker subsidieert de digitale kijker

In het gister gepubliceerde voorlopige tariefbesluit WLR-C bepaalde de OPTA dat de kabelbedrijven UPC en Ziggo minder mogen doorrekenen voor nieuwkomers op de markt. De OPTA heeft sindsdien verklaard waar de verschillen in zitten. Letterlijk noemde een woordvoerster: “Je betaalt als analoge klant dus mee aan het digitale pakket van een ander.” Dat is een zeer duidelijk statement van de toezichthouder.

Wat zit hier achter?

Neem UPC. Op 17 juli heeft UPC een kostenberekening gegeven van het analoge TV-abonnement ter voorbereiding van het WLR-C besluit. Deze was gebaseerd op de retailprijzen minus de kosten. De OPTA meende echter dat er een subsidie voor digitale doorgifte in de retailprijzen verstopt zat en vroeg aan UPC de omzet en kosten van het digitale Starters pakket. UPC had bewust vragen over het digitale Starters pakket onbeantwoord gelaten, en vroeg ook om een maand uitstel. Pas toen de OPTA dreigde met een dwangsom van 500.000 euro, heeft UPC de data vrijgegeven.

Opta heeft de door hun berekende subsidie (ca 5 euro) nu van de retailprijs afgetrokken en komt tot het zogenaamde ‘geschoonde relevante retailtarief’ van 11,18 voor UPC. Dit heeft geleid tot het grote verschil tussen de berekening van UPC (12 euro) en de OPTA (8,84 euro per maand per abonnee).

~ door pietboon op 27/11/2009.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: