UK vandaag gestart met HD TV via de ether

James Jackson (above), Head of Broadcast Infrastructure, BBC

James Jackson, hoofd Broadcast Infrastructure (BBC) sluit het eerste Freeview HD toestel aan (foto: BBC flickr site)

HD is vanaf vandaag beschikbaar op Freeview. De digitale dienst via de UK ether waarvoor geen abonnement of contract nodig is. Alle Freeview HD kanalen zijn gratis.

Vanaf vandaag is het DVB-T2 signaal gestart op twee zendmasten, Christal Palace en Winter Hill. Zo kunnen delen van respectievelijk London en Manchester genieten van digitale HD TV via de ether.

De UK is het eerste land dat DVB-T2 gebruikt. Maar dat geeft ook problemen, omdat maar weinig leveranciers ontvangers produceren.

De BBC, ITV, Channel4 en Five hebben met toezichthouder Ofcom afgesproken één multiplex om te zetten naar DVB-T2 , waardoor capactiteit beschikbaar komt voor HD.

Freeview HD wordt gefaseerd uitgerold in het Verenigd Koninkrijk. Het eerste doel is om vóór het WK voetbal 50% van het land bereik te geven. De verschillende tijdstippen worden in een Freeview HD roll out plan weergegeven.

Nu het signaal er is, moeten ook de hardware in huis komen. Gewone settop boxen komen begin 2010 beschikbaar, en die met recorder mogelijkheden in de lente 2010. Rond Pasen 2010 zullen ook televisietoestellen met een Freeview HD label op de markt komen.

Freeview brengt in SD 50 televisiekanalen en 24 radiokanalen zonder abonnement. In HD zullen de BBC, ITV en Channel 4 HD kanalen (en S4C HD in Wales) doorgegeven worden. Five HD zal eind 2010 op Freeview starten.

Bron: Freeview.co.uk en BBC

~ door pietboon op 02/12/2009.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: