BBC volgt Skydiver Felix Baumgartner bij sprong vanaf 37 km hoogte

Update oktober 2012:

De documentaire zal 4 november 2012 worden uitgezonden op BBC Two en BBC HD, klik hier voor meer info

De werktitel van het programma zegt het allemaal: Space Dive. De BBC in een co-productie met National Geographic Channel gaat een exclusieve documentaire maken waarbij ze de Oostenrijker Felix Baumgartner volgen bij zijn vrije val uit de ruimte. Felix Baumgartner is een bekende B.A.S.E. jumper, en met zijn sprong van tenminste 37 km hoogte wil hij vele records breken. Die hoogte is bijvoorbeeld genoeg om hem de eerste persoon te maken die tijdens een vrije val de geluidsbarrière zal doorbreken.

BBC Two zal de trainingen van Felix volgen die zijn lichaam en geest voor deze moeilijke taak moeten voorbereiden. Aan zijn zijde staat een team van wereldformaat, zoals US Air Force veteraan Joe Kittinger, die zelf op 16 augustus 1960 vanaf een hoogte van 31 km gesprongen is. Nu, 50 jaar later, helpt hij Felix hem dat record af te nemen.

De documentaire zal de solovlucht volgen die Felix met een luchtballon gaat maken naar de rand van de ruimte, en daarna zijn poging om in vrije val van meer dan 5 minuten terug naar aarde te duiken. Binnen 35 seconden zal hij dan de recordsnelheid van het geluid bereiken (Mach 1), zonder enige vorm van voortstuwing.

De duik wordt gesponsord door Red Bull (Red Bull Stratos), en wordt ondersteund door een team van wetenschappers, technici en artsen die eerder gewerkt hebben voor organisaties zoals NASA en de US Air Force. Er wordt gehoopt dat deze spong ook wetenschappelijke data gaat genereren.

De recordpoging zal later dit jaar ergens boven Noord-Amerika plaatsvinden. De 90 minuten durende BBC/National Geographic Channel co-productie zal kort na de sprong op BBC Two worden uitgezonden.

Felix Baumgartner (foto: BBC)

Bron: BBC

~ door pietboon op 23/01/2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: