15-18 juli: vier dagen “Zwarte Cross” bij de VPRO

Motorcross, stunts, muziek, theater, humor en spektakel. Een unieke en bizarre combinatie die elk jaar weer, nu voor de veertiende keer, steeds meer mensen trekt naar het Zwarte Cross Festival in het Achterhoekse Lichtenvoorde. Met meer dan 132.000 bezoekers is het driedaagse festival inmiddels het grootste en meest spectaculaire motorcrossevenement van West Europa, bekend om zijn typische Achterhoekse gezelligheid. De VPRO is erbij en doet vanaf 15 juli vier dagen lang verslag. Presentatie: Willy Wartaal, Marike Jager en Johannes de Boom.

Donderdag 15 juli, 22.55 uur, Nederland 3
Vrijdag 16 juli, 23.05 uur, Nederland 3
Zaterdag 17 juli, 23.30 uur, Nederland 3
Zondag 18 juli, 23.20 uur, Nederland 3

Het festival draait om de spectaculaire cross, waar de serieuze wereldkampioenen strijden om de felbegeerde Gouden Helm, afgewisseld door buitenissige klasses met brommers, zelf gebouwde voertuigen, zwaargewichten en zijspannen, waarbij niet de snelheid maar de lol centraal staat. Met meer dan honderd bands op twintig verschillende podia gonst Zwarte Cross ook van muziek. Daarbij bruist het hele terrein met meer dan 300 theaterartiesten en vele huiveringwekkende en lachwekkende stunts.

De eerste aflevering, in aanloop naar de start van het festival, is bijzonder geschikt voor ‘beginners’. Hierin wordt teruggeblikt op dertien jaar Zwarte Cross, hoe het ooit is begonnen, wat het precies is, waar Zwarte Cross voor staat en wat het zo uniek maakt. De oprichters Gijs Jolink & Hendrik Jan Lovink (van Jovink & de Voederbietels) vertellen over hun passie en laten zien hoe zij zich voorbereiden op de editie van 2010.

In de overige drie uitzendingen wordt verslag gedaan van het festival op 16, 17 en 18 juli. Door de ogen van Willy Wartaal (De Jeugd van Tegenwoordig), Marike Jager (singer-songwriter) en Johannes de Boom (zanger, dichter, schrijver en beeldend kunstenaar) wordt het unieke karakter van Zwarte Cross belicht.

bron: VPRO

~ door pietboon op 29/06/2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: