Atlas 4D: bijzondere geologie op Discovery World

Atlas 4D is een spectaculaire documentaire over drie bijzondere geologische plekken op onze aarde. In drie verschillende afleveringen komen achtereenvolgens aan bod: De Grote Riftvallei in Afrika, het Middellandse Zeegebied en de vulkaaneilandengroep Hawaï (zie foto). Met behulp van prachtig filmmateriaal en geavanceerde computeranimaties wordt de ontstaansgeschiedenis op zeer inzichtelijke wijze in beeld gebracht. De serie laat zien hoe de landschappen in de loop der jaren veranderden en hoe de natuur en cultuur zich hebben ontwikkeld. Dankzij de bijzondere beeldtechnieken is het meer dan een gewone documentaire: het is een ontdekkingsreis die je tot in elke detail kunt volgen.

Atlas 4D is vanaf vrijdag 3 september om 20:05 uur te zien op Discovery World.

De Grote Riftvallei (ook wel Grote Slenk genoemd) is een breuklijn tussen twee tektonische platen die langzaam uit elkaar drijven. De breuklijn ligt in Oost-Afrika en loopt dwars door Ethiopie en Kenia heen en zal op de duur de landen definitief van elkaar scheiden. De scheur is zo groot dat hij vanuit de ruimte te zien is. Atlas 4D laat zien hoe deze riftvallei in de loop der miljoenen jaren is ontstaan en wat de gevolgen voor de omgeving zijn geweest.

In de aflevering over Hawaï laat de serie op spectaculaire wijze zien hoe de eilandengroep gevormd is uit het magma van een vulkanische hotspot op de zeebodem. In feite zijn de eilanden bergen in het water met een lengte die hoger is dan de Mount Everest. Alleen ligt het grootste deel onder water. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de eilandengroep ook verantwoordelijk is voor belangrijke lucht- en warmwaterstromen in de Stille Oceaan. Computeranimaties van Atlas 4D maken dat op heldere wijze inzichtelijk.

Atlas 4D reist door de tijd en onthult verrassende connecties tussen landschap, geschiedenis en inheemse bewoners. Zo worden in de uitzending over het Middellandse Zeegebied opmerkelijke verbanden gevonden tussen de verspreiding van de islam en de groei van de Italiaanse renaissance. En het ontstaan van de riftvallei speelde een belangrijke rol in de evolutie van de mens.

Bron: Discovery

Atlas 4D reist door de tijd en onthult verrassende connecties tussen landschap, geschiedenis
en inheemse bewoners. Zo worden in de uitzending over het Middellandse Zeegebied
opmerkelijke verbanden gevonden tussen de verspreiding van de islam en de groei van de
Italiaanse renaissance. En het ontstaan van de riftvallei speelde een belangrijke rol in de
evolutie van de mens.

~ door pietboon op 30/07/2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: