Discovery: ontroerende “9/11 Phone Calls From The Towers”

Het geldt als een van de wreedste terroristische aanslagen in onze westerse geschiedenis: de aanval op de Twin Towers van 11 september 2001. Meer dan 2500 onschuldige mensen vonden de dood nadat twee gekaapte vliegtuigen bewust tegen de gebouwen aanvlogen. Terwijl ze dachten die dag gewoon naar hun werk te gaan, werden de werknemers in het WTC overvallen door deze onvoorstelbare tragedie.

Totaal verrast door de situatie, belden de meesten direct met hun geliefden of met de hulpdiensten. Soms om te achterhalen wat er aan de hand was, soms om te zeggen dat ze in orde waren en soms om op emotionele wijze afscheid te nemen. In de eerste tien minuten werden maar liefst 3000 telefoontjes gepleegd, waarvan vele bewaard zijn gebleven. De documentaire ‘9/11 Phone Calls From The Towers’ laat enkele van deze ontroerende telefoongesprekken horen en spreekt met de betrokkenen voor wie deze laatste woorden tot op de dag van vandaag veel troost bieden.

9/11 Phone Calls From The Towers is op vrijdag 10 september om 21:35 uur te zien op Discovery Channel.

De telefoongesprekken geven op een aangrijpende wijze inzicht in wat er zich afspeelde in de minuten na de aanslag en vlak voor het moment dat de torens neerstortten. Opgesloten in het brandende gebouw probeerden ze contact te leggen met de buitenwereld. Velen wisten dat ze geen kans meer maakten om levend uit het gebouw te komen en wilden daarom nog een keer met hun geliefden spreken. Zoals de 31-jarige Melissa uit California die alleen die dag voor werk op bezoek was in het WTC. Ze zit vast op de 101ste verdieping en realiseert zich dat ze geen kans maakt om te ontsnappen. Ze kiest ervoor om haar man en haar vader te bellen, waarin ze nog een keer kan vertellen hoeveel ze van hen houdt. Omdat haar man nog ligt te slapen, laat ze een bericht achter op zijn antwoordapparaat. Het zullen haar laatste woorden zijn.

Net zo dramatisch is het verhaal van de 35-jarige Jim Gartenberg die net een baan heeft gekregen bij een ander bedrijf en op 11 september alleen nog maar langs komt om zijn bureau op te ruimen. Als hij doorheeft dat hij er niet meer levend uitkomt, belt hij zijn vrouw Jill om te zeggen hoeveel hij van haar en hun dochtertje Nicole houdt. Het bericht staat op tape, maar Jill is gelukkig dat ze haar man daarna ook nog persoonlijk aan de lijn heeft gehad. “Het stoffelijk overschot van Jim is nooit gevonden. Daarom is het zo ontzettend belangrijk voor mij dat ik hem toch nog heb kunnen spreken.”

De gesprekken maken de ernst van de ramp nog duidelijker. Het waren niet slechts twee gebouwen die neerstortten, maar vooral talloze levens die werden verwoest. Ze geven de ramp een stem, en daarmee een gezicht. Dat maakt deze documentaire zo ontroerend en waardevol tegelijk.

Bron: Discovery

~ door pietboon op 30/07/2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: