Alone in the Wild: 50 dagen alleen in de wildernis

‘Alone in the Wild’ vertelt het avontuurlijke verhaal van cameraman Ed Wardle die zich in zijn eentje terugtrekt in de verlaten wildernis van Noord Canada. Waar de meeste avontuurlijke filmmakers nog een crew om zich heen weten, is Wardle werkelijk helemaal op zichzelf aangewezen.

Slechts gewapend met wat basisvoedsel, een geweer en zijn trouwe camera wordt hij door een watervliegtuig afgezet bij een meer in de afgelegen, maar schilderachtige, Yukon Territory. Hij filmt zichzelf als hij een schuilplaats maakt, de beren probeert te vermijden en op zoek gaat naar voedsel.

Voor Wardle is het altijd een droom geweest om te ervaren hoe het is om in je eentje in de wildernis te leven. Maar het valt hem zwaarder dan hij had gedacht. Naast de angst voor beren en de problemen om voedsel te vinden is het vooral de eenzaamheid die hem parten speelt. ‘We zijn uiteindelijk toch sociale dieren’, concludeert hij, als hij na 50 dagen besluit om teruggebracht te worden naar de bewoonde wereld. Vele kilo’s lichter, maar een onvergetelijke ervaring én een prachtige documentaire rijker.

Alone in the Wild is vanaf zaterdag 4 september om 11:30 uur te zien op Discovery Channel.
Deze serie is van 15-17 december ook bij de VPRO te zien (lees hier meer)

De 4-delige documentaire laat op een even spannende als ontroerende manier zien hoe Wardle zijn ‘jongensdroom’ beleeft. De persoonlijke manier van filmen brengt je als kijker dichtbij zijn euforische emoties, maar ook bij zijn angsten en eenzame momenten. Hoe beeldschoon de opnames van de natuur ook zijn, nergens wordt het leven in de wildernis geromantiseerd. Onverhuld worden de moeilijkheden waar Wardle mee kampt in beeld gebracht. Zowel het leven in het wild als de psychologische omstandigheden waren een uitdaging voor Wardle, waarbij het ene het andere weer versterkte. “Als je zonder eten komt te zitten en langzaam verhongert, werken je mentale processen niet meer normaal. Het werd steeds moeilijker om nog redelijk na te denken. Dat maakte de eenzaamheid nog weer veel moeilijker.”

Ed Wardle maakte eerder voor Discovery Channel de documentaire ‘Everest: Beyond the Limit’ over het beklimmen van de Mount Everest. Hoe zwaar die tocht ook was, het is volgens hem niet te vergelijken met zijn ervaringen in Canada. “In het Yukon-gebied was ik helemaal in mijn eentje. Dat maakte het moeilijk om de verwachtingen te managen. Nooit wist ik wat er zou komen, welke kant ik op moest of hoe ik aan mijn volgende maaltijd moest komen. Op de Everest was ik met een team dat elkaar kon stimuleren en motiveren. En ik wist aan het einde van de dag tenminste zeker dat ik een maaltijd had. Die ik ook niet eens zelf hoefde klaar te maken.”

Bron: Discovery

~ door pietboon op 10/08/2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: