Animal Planet: The Search For The Knysna Elephants

Aan de Tuinroute langs de zuidkust van Zuid-Afrika ligt het prachtige Knysnawoud. Het is een weelderig ecosysteem van ongekende schoonheid met dichte bossen vol hoge oude bomen, varens, klimplanten en wilde bloemen. Het Knysnawoud is echter vooral bekend om zijn mythische bosolifant, waarvan het bestaan algemeen wordt aangenomen, maar die zelden wordt gespot. Deze vrouwtjesolifant, genaamd ‘The Matriarch’, zou de enige overlevende zijn van de grote groep Knysna-olifanten die vroeger in het gebied leefde, maar door stroperij nagenoeg uitgestorven is. Is zij werkelijk de enige nog levende olifant in het gebied, zoals de meeste experts beweren? Natuuronderzoeker Gareth Patterson gelooft van niet. Hij reist af naar de donkere bossen om op zoek te gaan naar andere Knysna-olifanten.

The Search For The Knysna Elephants is op woensdag 10 november om 18:10 uur te zien op Animal Planet.

De dichte bossen maken het niet makkelijk om de olifanten op te sporen. Het zicht is vaak niet meer dan tien meter, en de olifanten laten de mensen niet dichtbij komen. Gareth maakt daarom gebruik van afstandbestuurbare camera’s om de dieren vast te leggen en ook twee ervaren parkrangers helpen mee met de zoektocht. Hoewel ze nog geen glimp hebben kunnen opvangen, wijst de vondst van verse olifantenpoep duidelijk op de aanwezigheid van minimaal één olifant. Gareth is er echter van overtuigd dat er meerdere olifanten moeten zijn en probeert met DNA-analyses duidelijk te maken dat de gevonden uitwerpselen van verschillende olifanten zijn.

Het bewijs dat er meer olifanten in het gebied leven, zou betekenen dat de Knysna-olifant de mogelijkheid heeft zich verder voort te planten om definitief uitsterven te voorkomen. Lukt het Gareth om dit positieve bewijs te verzamelen?

Bron: Discovery

~ door pietboon op 31/10/2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: