Daredevils: ‘Iceman’ Wim Hof geportretteerd op Discovery

De Nederlander Wim Hof, beter bekend als ‘The Iceman’ (foto: Discovery)

Wat bezielt mensen om in een ‘wingsuit’ met hoge snelheid vlak langs een bergtop te scheren of om honderden meters boven de grond te koorddansen zonder enige valbescherming? Het zijn de absolute waaghalzen die niet kunnen leven zonder de grenzen op te zoeken van lichaam én geest. Ze staan centraal in de adembenemende serie ‘Daredevils’ op Discovery Channel.

Daredevils is vanaf vrijdag 7 januari om 22:00 uur te zien op Discovery Channel.

De eerste aflevering is gewijd aan de Nederlander Wim Hof, beter bekend als ‘The Iceman’. De man die al vele kouderecords op zijn naam heeft staan en al eens in een zwembroek onder 40 cm dik ijs heen zwom. Nu wil hij op de poolcirkel bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden onder nul een marathon lopen op sandalen en slechts gekleed in een korte broek. En zonder enige lichamelijke training voor het hardlopen zelf. Wims belangrijkste voorbereiding: het trainen van mentale weerbaarheid. Zijn stelling: “Kou is niet je vijand, maar je beste vriend.”

Jeb Corliss is zo’n andere ‘daredevil’. Hij is de koning van de lucht en kan met zijn wingsuit vliegen als een vogel. Hij vloog eerder onder bruggen door en scheerde vlak langs het immense standbeeld van Christis de Verlosser in Rio de Janeiro. Nu wil hij zijn allergrootste uitdaging aangaan: vlak langs de langgerekte top van de Matterhorn vliegen. Één kleine stuurbeweging en hij klapt dodelijk tegen de rotsen. Jeb zag eerder zijn goede vriend verongelukken tijdens een duo-vlucht, dus weet wat de gevaren zijn.

Ook Dean Potter weet wat het is om collega’s te verliezen bij het uitoefenen van zijn extreme hobby. Deze koorddanser die zonder veiligheidskabel op een zwiepend touw over de diepste afgronden wandelt, verloor recentelijk nog een ervaren collega. Het is de bikkelharde werkelijkheid waar deze ‘daredevils’ mee te maken hebben en die aangeeft hoe gevaarlijk hun sport is. Maar niet alleen de levensbedreigende risico’s zijn zaken waar ze mee te maken hebben.

Hun bizarre hobby’s hebben ook hun invloed op hun persoonlijke leven. Het kostte Dean zijn huwelijk en ook in de aflevering van Wim Hof zijn we getuige van de privé-issues waar zijn gezin mee te maken heeft. Vooral zijn vrouw kan het niet altijd waarderen dat Wim – vader van een jonge zoon – zoveel risico’s neemt. Het laat zien dat de waaghalzerij niet alleen maar heroïsche kanten kent.

Bron: Discovery

~ door pietboon op 29/12/2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: