Tweedelige dramaserie “The Sinking of the Laconia” op BBC Two

Ken Duken speelt Werner Hartenstein (foto: BBC)

The Sinking Of The Laconia is een nieuwe tweedelige dramaserie op BBC Two gemaakt door Alan Bleasdale.

Donderdag 6 en vrijdag 7 januari, 22:00-23:30 uur NL tijd op BBC Two

Het markeert de terugkeer van Bleasdale (bekend van Boys From The Blackstuff, GBH, Jake’s Progress, Oliver Twist) op de Britse televisie na 10 jaar afwezigheid. De serie is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van onverwachte hoffelijkheid en onverklaarbare domheid in het stof van de oorlog. Het is een verhaal waarin de instinctieve menselijkheid van één man wel degelijk een verschil maakte.

Andrew Buchan (Party Animals), Franka Potente (Bourne Supremacy) en de aankomende Duitse ster Ken Duken (Inglorious Basterds) worden vergezeld door Brian Cox (The Day Of The Triffids), Thomas Kretschmann (Downfall, Eichmann, King Kong) en Lindsay Duncan (GBH, Rome, Oliver Twist).

In de nacht van 12 september 1942 werd de RMS Laconia, een omgebouwde liner op zijn weg terug naar Groot-Brittannië uit Egypte, getorpedeerd en tot zinken gebracht door de Duitse U-boot 156. De Laconia was 600 mijl uit de kust van Afrika, en aan boord was een mengeling van Engels burgers, geallieerde soldaten en Italiaanse krijgsgevangenen. Ze werden geconfronteerd met een vrijwel zekere dood totdat de U-boot commandant, Werner Hartenstein, tegen de orders van het Nazi opperbevel inging en een verbazingwekkende beslissing nam.

De U-boot kwam boven water en Hartenstein gaf zijn mannen de instructie om zoveel mogelijk van de schipbreukelingen te redden als ze konden.Die dagen redde de U-156 400 mensen, met 200 van hen aan boord van de onderzeeër en nog eens 200 in de reddingsboten. Hartenstein gaf orders zodat er berichten werden verzonden aan de geallieerden om een redding van de overlevenden te organiseren. In plaats daarvan werden ze gespot door een Amerikaanse B-24 bommenwerper die een aanval doorzette.

The Sinking Of The Laconia onderzoekt de menselijke kant van de opmerkelijke gebeurtenissen die plaatsvonden: de vriendschappen die zich ontwikkelde, de kleine daden van heldendom en de triomf van de menselijke geest in de meest ongelooflijke situaties.

De Laconia vervoerde 2.725 passagiers: 463 officieren en bemanning, 286 Britse militairen, 103 Poolse Guards, 80 burgers – voornamelijk vrouwen en kinderen – en 1793 Italiaanse krijgsgevangenen. 1621 stierven; 1104 hebben het overleefd.

The Sinking Of The Laconia is geschreven door Alan Bleasdale en geregisseerd door Uwe Janson. Het is een TalkbackThames Production in samenwerking met TeamWorx voor de ARD en BBC Two.

Bron: BBC

~ door pietboon op 30/12/2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: