App Editions: films in Nederlandse iTunes – een review

Ik zit vaak in Parijs en reis dan meestal met de Thalys. Onderweg en in het hotel geniet ik dan vaak van series of films die op mijn iPhone staan. Ik voeg die content tot nu toe altijd handmatig aan mijn iPhone toe, omdat vooralsnog in de Nederlandse iTunes store geen films en series te koop zijn. Er zijn berichten dat aan het einde van dit jaar dat echter wel mogelijk wordt gemaakt.

Geheel onverwacht kwam enkele weken geleden het bericht dat Warner Bros nu al films voor de iPhone, iPad of iPod touch in de Nederlandse iTunes aanbiedt. Niet in de film sectie van iTunes, maar in de App Store. Want de films worden aangeboden als onderdeel van de zogeheten App Editions: een film met vele extra’s, zoals we dat van een DVD kennen. Tijd dus om deze nieuwe app eens te proberen, ik koos voor de film Inception voor de iPhone.

De gratis app

De App Edition van Inception is gratis te downloaden in de App Store van iTunes. De app zelf is maar 20 MB. De gratis app kan je gebruiken om de eerste 5 minuten van de film te bekijken, voordat je kan besluiten of je de film wil aanschaffen. De eerste 5 minuten zeggen vaak toch meer over de sfeer van de film, dan een trailer dat kan.

De trailer kan je echter ook gewoon kijken, want in de gratis app is zonder te betalen al een gedeelte van de vele extra content beschikbaar, waaronder drie trailers en 18 hoge kwaliteit foto’s. Alle content in de app komt gestreamd binnen en neemt dus geen extra ruimte op de iPhone in.

De volledige versie

De volledige versie van Inception kost €14,99 en kan je alleen binnen de app aanschaffen. Je kunt dan de hele film streamen, en kunt daarbij kiezen uit ondertiteling in 35 talen. Je krijgt daarbij 5 speciale app-versie nummers van de Inception muziekcollectie door Hans Zimmer, het zijn nooit eerder uitgebrachte tracks. Ook krijg je de beschikking over meer dan 150 foto’s, waaronder posters, productiefoto’s en concept art. En heb je de beschikking over 19 streaming video extra’s met achter de schermen, interviews, proefopnames, speciale effecten, etc.

De prijs van €14,99 is iets lager dan de DVD prijs van Inception, maar veel hoger dan de filmprijs in de Amerikaanse iTunes store. Daar koop je de kale film voor $9,99 en kan je die zelfs huren voor $3,99. De prijs zal dus moeten zakken, zeker als er eind 2011 kale films in iTunes zullen worden aangeboden.

Streamen of downloaden

De film en de extra’s kan je dus online bekijken, en de app is iOS4 proof en staat multitasking toe. Wel merkte ik dat dit over het 3G netwerk, ik gebruik T-mobile, wel eens betekende dat ik moest bufferen tijdens het kijken. De film kan je echter (inclusief het aankoopbedrag) ook downloaden. De extra’s kan je trouwens niet downloaden, om die dus te bekijken moet je ook onderweg en in het hotel beschikking hebben over (betaalbaar) internet.

De film kan je alleen binnen de app downloaden. Dat betekent dat je de film geheel via WiFi of via het 3G netwerk binnenhaalt. Voor deze film betekende dat 1,2GB. Ik heb thuis ADSL, en via Wifi duurde dat meer dan een half uur. Je kan je voorstellen dat het op een 3G verbinding nog langer zou duren.

Omdat de film opgeslagen wordt binnen de app, wordt de film download niet gesynchroniseerd in iTunes, en kan je dus niet op de desktop kijken. Dat betekent dat je voor je 15 euro niet echt een tastbare film in handen hebt. Ik “parkeer” graag mijn content op iTunes, en zet alleen die content op de iPhone die ik wil meenemen. Mijn iPhone heeft 16GB ruimte, en dan kan je niet alle films op je iPhone laten staan.

Sociale Media

De app maakt het mogelijk om direct verbinding te maken met Twitter of Facebook. Je kunt dan je eigen commentaar achterlaten of die van anderen lezen. Je moet wel de film pauzeren om dat te doen, en dat was voor mij toch een beperking om het te gebruiken.

Mijn oordeel

De App Editions zijn voor iPhone, iPod touch en iPad beschikbaar. Ik heb alleen de app voor de iPhone getest, omdat dat de manier is waarop ik onderweg films kijk. Om te streamen kan je het beste een Wifi verbinding gebruiken. Het downloaden kan alleen via de app op de iPhone en duurde lang. Ook jammer dat de film na aankoop behalve op je iPhone niet elders bekeken kan worden, terwijl je toch de DVD prijs betaalt.

Wel goed dat we nu eindelijk films via de iTunes store kunnen downloaden. Juist de extra’s die worden aangeboden zijn mooie korte scene’s die geknipt zijn voor het kleine iPhone scherm, al zouden die eigenlijk ook te downloaden moeten zijn om ze onderweg offline te kunnen bekijken.

Al met al een zeer complete app, die vooral op de iPad een goede vervanging kan zijn voor de DVD. Je betaalt wel de hoofdprijs, en daar mag wat mij betreft wat meer flexibiliteit tegenover staan.

Meer over de introductie van de app lees je in deze eerdere blogpost:
“Vanaf vandaag films te bekijken via Nederlandse iTunes Store”

~ door pietboon op 25/02/2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: