BN-ers ondervinden bij de AVRO slopende consequenties van MS

In ‘BN’ers in de zorg – leven met MS’ stappen bekende Nederlanders in het leven van iemand met deze ingrijpende ziekte. Veel mensen denken dat Multiple sclerose (MS) een spierziekte is, dit is echter een misvatting. MS is een aandoening aan het centrale zenuwstelsel, waarbij de ene na de andere lichaamsfunctie uitvalt. In Nederland lijden circa 16.000 mensen aan MS en de ziekte is vooralsnog niet te genezen. Wolter Kroes en Henny Huisman ervaren een dag lang wat het betekent om met MS te moeten leven.

BN’ers in de zorg – leven met MS, woensdag 25 mei om 19.25 uur op Nederland 1

In de uitzending leert zanger Wolter Kroes Mikki kennen. Mikki is elf jaar en heeft een zeer agressieve vorm van MS. Ze heeft al meerdere keren in het ziekenhuis gelegen, maar geen enkele behandelingsmethode helpt. Ze gaat steeds verder achteruit en is inmiddels bijna blind. Lezen is hierdoor erg moeilijk voor haar geworden. Daarnaast kan ze niet goed meer lopen, waardoor lekker fietsen of buitenspelen met vriendinnen er ook niet meer in zit. Mikki gaat naar een speciale school, waar ze leert werken met een spraakcomputer. Het levenslustige meisje gunt Wolter een kijkje in haar leven en confronteert hem met de consequenties van de ziekte. Wat doet het met je als je benen aanvoelen als blubber? En hoe is het om televisie te kijken wanneer het voelt alsof er een dikke laag vaseline op je ogen zit gesmeerd?

Henny Huisman stapt in het leven van Viola. Viola is een jonge vrouw met een drukke baan, een eigen huis, veel vrienden en een leuke relatie. Tot ze twee jaar geleden op een ochtend wakker wordt en niet meer kan lopen. Sindsdien staat haar leven op zijn kop: Viola heeft MS. Ze raakt haar huis en haar baan kwijt, haar relatie gaat uit en noodgedwongen trekt ze in bij haar zus in Amsterdam. Haar ouders, die net naar Turkije zijn geëmigreerd, komen hals over kop terug. Vanaf nu is Viola volledig afhankelijk van hun hulp. In afwachting van nieuwe huisvesting woont het hele gezin op 48 vierkante meter. Henny ervaart hoe de simpelste dingen voor Viola een enorme en vaak onmogelijke opgave zijn geworden.

Bron: AVRO

~ door pietboon op 25/05/2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: