De Champions League finale in 3D: mijn ervaringen

De best bekeken Champions League finale in 10 jaar, volgens de NOS, was natuurlijk ook te zien bij Sport1. En Sport1 bracht de finale behalve in HD óók in 3D. Ik heb de wedstrijd in zijn geheel in 3D bekeken en hieronder vind je mijn ervaringen, en die waren zeker niet slecht.

Het 3D signaal was te bekijken bij de drie grote kabelmaatschappijen UPC, Ziggo en Caiway. Voor het kijken naar de 3D beelden moesten kijkers beschikken over een 3D televisie, een HD abonnement bij de kabelmaatschappij én een abonnement op Sport1. Van alle abonnees van Sport1 zal er dan ook maar een beperkt aantal de mogelijkheid hebben gehad om naar deze wedstrijd in 3D te kijken, zeker vergeleken met de 3,4 miljoen kijker die de NOS trok. Echter, in vele landen over de hele wereld werd het signaal in 3D aangeboden, dus wereldwijd zal dit zeker de moeite waard zijn geweest. Maar één ding is zeker, ik vond het de moeite waard.

De 3D uitzending begon bij “Sport1 Live 3D”, zoals de tijdelijke zender was gedoopt, al om 20:15 uur met de voorbeschouwing, en ik moet zeggen dat Sport1 dat technische gelukt is. Tijdens de voorbeschouwing werd keurig geschakeld tussen het 3D beeld uit het stadion en de beelden in de studio. De grafieken en ondertiteling in beeld tijdens de voorbeschouwing werden ook op het 3D kanaal keurig doorgegeven.

Het was de eerste voetbalwedstrijd die ik in 3D heb gezien. Tot nu toe heb ik vooral films in 3D bekeken, zowel thuis als in de bioscoop. En daarvan nog het merendeel animatiefilms. De 3D beelden zijn me echt zeer goed bevallen. Vooraf had ik veel meer het “kijkdoos” effect verwacht: platte uitgeknipte spelers die in de diepte achter elkaar waren gezet. Maar dat was niet het geval, de beelden gaven een realistisch 3D effect, vooral de close-ups zoals die van achter het doel. Ook zeer mooi waren de beelden waarbij de mobiele camera een beweging maakte over het veld, bijvoorbeeld rond een groep speler. Daar kwam de derde dimensie wel heel mooi naar voren. En kudos voor de mooie driedimensionale grafieken tijdens de wedstrijd.

Hoewel 3D een extra dimensie toevoegt aan het beeld, gaat het wel ten koste van de beeldkwaliteit. Er worden als het ware twee beeldhelften om-en-om over elkaar heen geprojecteerd, zodat het totaalbeeld de helft zo scherp werd. Waar we, met onze steeds groter wordende schermen thuis, gewend zijn geraakt aan een scherp HD beeld, moeten we met 3D toch hierop weer 50% inleveren. Ik vond vooral hinderlijk dat de snelle ballen in afstand shots dubbel weergegeven werden. Ik denk dat 3D dus ook niet de plaats in gaat nemen van HD, maar vooral daar gebruikt moet gaan worden waar kijkers speciaal voor gaan zitten. Enkele Olympische finales of de openings- en sluitingceremonies lenen zich daarvoor.

Tja, er zijn ook wel wat nadelen aan 3D. Behalve dat je een speciale (duurdere) televisie moet hebben, kan je ook niet overal in je huiskamer gaan zitten voor het beste effect. En met een beperkt aantal brillen die de meeste kijkers hebben, kan je ook niet even lekker al je vrienden uitnodigen voor een avondje voetbal.

Alhoewel in het buitenland al ruim ervaring is met 3D voetbalwedstrijden, er waren zelfs 25 WK wedstrijden in 3D bij internationale kanalen te zien, was dit de eerste 3D voetbalwedstrijd op de Nederlandse televisie. Een primeur voor Sport1, maar voorlopig blijft het bij deze ene uitzending. Deze weken zendt Eurosport 3D het Roland Garros tennistoernooi in 3D uit, echter met geen van de Nederlandse kabelbedrijven is men tot overeenstemming gekomen voor doorgifte.

Update: vanaf halve finales Roland Garros in 3D te zien bij UPC

Het lijkt er dus op dat vooralsnog 3D het domein is en blijft van pay-per-view, want ook in het On Demand aanbod van zowel UPC als Ziggo wordt tegen extra betaling 3D content aangeboden. Voor Sport1 is het een kans, want tijdens grote toernooien hebben zij vaak concurrentie van het open net, zoals nu met de Champions League en Roland Garros (beide te zien bij de NOS) maar ook tijdens de Olympische Spelen. Met deze extra dienst kunnen zij een premium kanaal blijven.

~ door pietboon op 29/05/2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: