6 x Jack Nicholson bij de VPRO op Nederland 2

Scene uit The Shining (bron: VPRO)

Naar aanleiding van het Nicholson Zomerfestival dat in juli en augustus plaatsvindt in EYE Amsterdam, zendt de VPRO in samenwerking van het EYE filminstituut vanaf vrijdag 1 juli zes films uit die alle kanten van de voor 12 Oscars genomineerde acteur laten zien. Van zijn eerste nominatie voor Easy Rider tot zijn laatste voor About Schmidt.

HollandDoc24 brengt daarnaast een themaweek getiteld Here’s Jack van van zaterdag 2 tot en met vrijdag 8 juli op HollandDoc24.

Easy Rider (1969)

Legendarische low budget cultfilm was de vertolking van de geest van de jaren zestig. Peter Fonda en Dennis Hopper zijn twee stevig blowende motorrijders op zoek naar vrijheid die ze niet kunnen vinden. Rijdend van L.A. naar New Orleans komen ze lieve hippies tegen, vriendelijke hoeren, alsmede integere ranchers en ook fascistische plattelanders. Rol van Nicholson als doorgeslagen advocaat die een tijdje met de helden optrekt is onvergetelijk en maakte van de B-acteur terecht een filmster. Voor deze rol kreeg hij zijn eerste Oscarnominatie. De soundtrack is een staalkaart van sixties met onder andere nummers van The Byrds, Jimi Hendrix, en Steppenwolf (oa Born to be wild).

Vrijdag 1 juli, 23:20 uur Nederland 2

Five Easy Pieces (1970)

Veelbelovende pianist Robert Dupea (Nicholson) heeft zijn familie verlaten omdat hij de druk van de verwachtingen van zijn vader niet meer aankon. Hij werkt in de olieboring en woont samen met serveerster Rayette (Karen Black). Wanneer hij hoort dat zijn vader ernstig ziek is, gaat hij terug. Met tegenzin neemt hij Rayette mee. Tijdens zijn verblijf thuis krijgt hij iets met de verloofde van zijn broer.

Realistisch portret van het ontspoorde Amerika in de jaren rond 1975. Magistraal spel van de hele cast, maar Nicholson steekt boven alle anderen uit. Beroemd is de chicken-salad-sandwich-scène. Muziek vormt een geheel met het verhaal, zowel de klassieke muziek van Chopin, Mozart en Bach, als de countryklanken van Tammy Wynette. Prachtig in elkaar gezet scenario van Adrien Joyce (Carol Eastman) naar een verhaal van haarzelf en Rafelson. Briljante fotografie van Laszlo Kovacs.

Zaterdag 2 juli, 00:10 uur Nederland 2

The Shining (1980)

Schrijver Jack Torrance (Nicholson) omhelst het aanbod in de winter op een afgelegen hotel in Colorado te passen. Hij denkt zo in alle rust te kunnen werken, maar dat pakt anders uit: hij heeft nog geen letter op papier of hij begint zijn verstand te verliezen.

Deze verfilming van Stephen Kings griezelige roman heeft enige cultstatus verworven, niet in de laatste plaats door Nicholsons over-the-top krankzinnigheid. Kubricks technisch vernuft staat als altijd buiten kijf: let op de schitterende openingsbeelden en de sequenties waarin de camera op driewieler-hoogte het telepathisch begaafde zoontje volgt, dat op eigen houtje het verlaten hotel verkent.

Voor veel Nicholson-fans geldt The Shining als zijn meest angstaanjagende rol: ‘Heeere’s Johnny!’

Vrijdag 8 juli, 23:20 uur Nederland 2

The Postman Always Rings Twice (1981)

Volgens velen is deze verfilming van het boek van James M. Cain onvergelijkbaar met de versie uit 1946 (met Lana Turner en John Garfield) of de eerdere, Italiaanse Ossessione. Dat neemt niet weg dat Nicholson en tegenspeelster Jessica Lange uitstekend overweg kunnen met dit noir verhaal over een scharrelaar die zich verslingert aan een vrouw in een wegrestaurant en met haar een plan bedenkt om haar Griekse man te vermoorden. Ruw, expliciet, gewelddadig, maar ook fascinerend. Let op een vroege rol van Anjelica Huston. Scenario van David Mamet.

Zaterdag 9 juli, 00.10 uur Nederland 2

About Schmidt (2002)

Regisseur Payne kijkt in films als Citizen Ruth, Election en Sideways met groot mededogen naar mensen die vast komen te zitten in de puinhoop van hun eigen leven. Ook in About Schmidt, waarin Jack Nicholson een pensionado speelt die na de dood van zijn vrouw op drift raakt. Hij stapt in zijn glimmende 12 meter lange camper en begint te rijden. Maar waarheen? Eerst maar eens proberen zijn dochter te beletten met een waterbedverkoper te trouwen. Nicholson speelt prachtig de stille wanhoop van een man die slechts in brieven aan een Tanzaniaans foster kind (’dear Ndugu’) zijn hart kan luchten. Payne situeerde zijn tragikomedie deels in zijn eigen geboorteplaats Omaha, Nebraska.

Vrijdag 15 juli, 23:15 uur Nederland 2

The Pledge (2001)

Regisseur Sean Penn is dol op acteur Jack Nicholson. ‘Je weet niet hoe het is om, ergens op locatie, ’s ochtends vroeg dat gezicht te zien verschijnen, dat zegt: Mornin’, boys.’ Penn liet Nicholson meebeslissen over alle scriptveranderingen, gaf hem veel filmtijd en liet alle geniale gebaren en uitdrukkingen van de acteur dankbaar ongemoeid. Nicholson is in The Pledge inderdaad weer zwaar biologerend. Het acteericoon speelt een oude rechercheur, die maar niet wil geloven dat de moordzaak op een klein meisje opgelost is.

Zaterdag 16 juli, 00:15 uur Nederland 2

Bron: VPRO/Cinema.nl

~ door pietboon op 28/06/2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: