Peter R. de Vries stopt in 2012 met misdaadprogramma

Peter R. de Vries stopt in juni 2012 met zijn succesvolle, veelbekeken misdaadprogramma. Dit heeft De Vries aan de directies van Endemol Nederland en SBS 6 aan de vooravond van het nieuwe tv-seizoen laten weten. Endemol en SBS betreuren de beslissing van de misdaadverslaggever, maar zeggen ook dat zij het besluit van Peter R. de Vries ‘volledig begrijpen’.

Nieuw seizoen vanaf zondag 31 oktober om 21.30 uur bij SBS 6

Als De Vries in juni 2012 met zijn programma stopt, heeft hij het onafgebroken zeventien jaar op de buis gebracht als presentator en hoofdredacteur. Het misdaadprogramma dat ‘onderzoekt, ontmaskert, aanklaagt en verdedigt’ stond aan de wieg van talloze geruchtmakende affaires, heeft gerechtelijke dwalingen rechtgezet, diverse moorden opgelost, tientallen bedriegers, oplichters en pedofielen ontmaskerd, een groot aantal voortvluchtigen opgespoord, mysterieuze verdwijningen opgehelderd en in de loop der jaren ook vele prijzen gewonnen, waarvan de International Emmy Award in 2008 voor de uitzending over Joran van der Sloot de meest prestigieuze is. Deze uitzending boekte met 7.2 miljoen kijkers een record en werd ook in de VS uitgezonden. Het programma van De Vries kwam vooral op voor de belangen van slachtoffers en nabestaanden. In die hoedanigheid was het misdaadprogramma een gevreesde ‘waakhond’ bij politie- en justitiefalen.

Peter R. de Vries zegt in een toelichting dat het een ‘moeilijke, heel zware beslissing’ was om te stoppen:

‘Mijn redactie en ik hebben het programma zeventien jaar onafgebroken gemaakt. Dat heeft een enorme wissel op mij getrokken. Het is een baan die vaak 24/7 doorgaat. Je hebt altijd te maken met zaken van leven en dood, dat laat je mentaal niet onberoerd. Elk woord moet op een goudschaaltje worden gewogen, advocaten dreigen continu met processen en schadeclaims, de research kost ongelofelijk veel tijd en inspanning. De nasleep van zaken en de nazorg van slachtoffers en nabestaanden is enorm en vergt dikwijls jaren van aandacht en ook bedreigingen en intimidaties vanuit de onderwereld nemen toe, al vormden die altijd eerder een aansporing dan een ontmoediging. Ik heb het al die tijd vol kunnen houden door letterlijk het leven van een topsporter te leiden. Toen ik moest beslissen of ik mijn contract weer zou verlengen, ben ik tot de conclusie gekomen dat dit het moment is om te stoppen, om mezelf meer lucht te geven. Die afweging was zwaar, want we hebben in al die jaren wel een instituutje neergezet, dat in veel zaken het verschil heeft gemaakt. Het doet pijn om daar afstand van te doen, zeker ook omdat ik weet dat veel slachtoffers en nabestaanden op mij rekenen, maar ik kan niet eeuwig doorgaan. Toen ik in 1995 begon ging ik er vanuit dat ik het hooguit drie jaar zou doen. We zijn straks zeventien jaar verder’.

Concrete plannen voor de toekomst heeft De Vries nog niet:

‘Ik wil eerst dit seizoen in stijl afsluiten. En ondertussen denk ik na over hoe ik verder wil. Ik blijf absoluut werken en misschien blijf ik ook wel iets op tv doen, ik wil de kennis en ervaring die ik heb opgedaan wel op één of andere manier gebruiken’.

Endemol Nederland en SBS 6 hebben al aangegeven De Vries graag ‘te willen behouden voor de televisie’ en hebben hem gevraagd te mogen nadenken over een nieuw format voor de presentator.

SBS 6 directeur Eric van Stade betreurt het zeer dat dit het laatste seizoen wordt van het altijd spraakmakende misdaadprogramma:

‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever is een instituut. Geen ander tv-programma heeft zo lang, zo veel impact gehad op levens en de samenleving in z’n geheel. Door het perfectionisme, de doortastendheid en het vernuft hebben Peter en zijn team jarenlang laten zien hoe toptelevisie eruitziet. In al zijn succesvolle jaren is hij altijd zeer loyaal geweest naar SBS en dat is in deze wereld eerder uitzondering dan de regel. Daarom kan ik niets anders dan Peters beslissing -al is het met veel pijn in m’n hart- met begrip en respect aanvaarden. Tegelijkertijd zal ik er alles aan doen om hem voor de Nederlandse televisie te behouden’.

Ook Endemol Nederland-directeur Peter Adrichem was graag nog een aantal jaren doorgegaan met De Vries en zijn crew:

‘Als producent hebben we uiteraard respect voor dit besluit en zijn we buitengewoon trots op de jarenlange samenwerking met Peter, waarin hij en zijn team garant stonden voor één van de beste journalistieke televisieprogramma’s van Nederland. Peter is onbetwist de beste in zijn vak. Hard voor zichzelf en zijn omgeving, maar altijd integer en rechtvaardig. Door telkens hoge eisen te stellen en nooit genoegen te nemen met minder, groeide het programma uit tot een instituut dat zelfs op internationaal niveau faam wist te verwerven. We hopen in de toekomst met Peter samen te blijven werken aan nieuwe spraakmakende formats en programma’s.’

Peter R. de Vries zegt dat het hem goed doet dat men zo graag was doorgegaan met zijn programma, maar relativeert dit ook meteen met een knipoog:

‘Ach, ik weet zeker dat er in veel gevangenissen ook een gejuich op gaat als men hoort dat ik stop’.

Bron: SBS

~ door pietboon op 08/09/2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: