Moderne machines, maar aloude gevaren in Discovery’s “Coal”

Diep onder de grond, in de duisternis van moeder aarde, riskeren 19 mannen hun leven op zoek naar kolen. In gangen van amper een meter hoog verzamelen zij de kostbare brandstof die nog steeds zo belangrijk is voor de Amerikaanse industrie. De beloning is hoog, maar zo ook de gevaren van instortende schachten, overstromingen en gasexplosies. In de nieuwe serie ‘Coal’ volgen we de dagelijkse werkzaamheden van het bedrijf Cobalt Coal dat in de bergen van West-Virginia tracht de torenhoge investeringen van 4 miljoen dollar om te zetten in klinkende winst. Maar dan moet er wel dag en nacht doorgewerkt worden en kunnen ze geen tegenslag gebruiken van haperende machines of extreem noodweer. Kijk hoe deze mijnwerkers de lange traditie van hun ouders en grootouders voortzetten. Met nieuwere machines, maar met aloude risico’s.

Coal is vanaf dinsdag 11 oktober om 21:00 uur te zien op Discovery Channel.

De mijnwerkers werken volgens de techniek van pilar mining, waarbij ze schachten graven van zes meter breed in een ruitpatroon. Tussen de gangen blijven pilaren over van twaalf meter dik om de bovenliggende zware berg te dragen. De gangen zijn zo hoog als de machine die ze maakt: ongeveer één meter. Dat betekent dat de mannen gebukt moeten lopen om de vrijgekomen kolen af te voeren. Maar niet nadat eerst de stutploeg de plafonds ondersteund heeft met pilaren, een extreem gevaarlijke klus, omdat zij de eerste zijn die de schacht verkennen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een schacht instort terwijl er gewerkt wordt en er zijn maar weinig mijnwerkers te vinden die nog geen ongeluk van dichtbij hebben meegemaakt. Veel tijd om daar bij stil te staan is er niet. Want er moeten minimaal zeven gangen gegraven worden per dag om de kosten te dekken. En het valt niet altijd mee om dit cruciale quotum te halen.

De serie ‘Coal’ is geproduceerd door Thom Beers die ook verantwoordelijk is voor de succesvolle serie Deadliest Catch.

Afleveringen

Aflevering-1

Bij Cobalt Coal werken ze met een dag- en een nachtploeg om zoveel mogelijk kolen per etmaal uit de grond te halen. Maar waar de dagploeg voldoet aan het quotum van zeven ladingen per shift, komt de nachtploeg steeds tekort. Verantwoordelijk hiervoor is Randy Remines die minder bedreven is met zijn boormachine dan de ervaren Andy Christian. Dan blijkt ook nog eens dat Randy de schachten niet hoog genoeg heeft uitgegraven, werk dat Andy vervolgens mag opknappen.

Aflevering-2

De arbeidsinspectie heeft geconstateerd dat de werkpapieren van Andy Christian en zijn zoon niet in orde waren. Ze verlaten de mijn om hun zaken te regelen, maar als ze de volgende dag nog niet terug zijn, worden de mijnwerkers nerveus. Andy is de absolute ster in het bedienen van de boormachine en zonder boringen kunnen de anderen ook niet verder werken. Voorman Jerry Edwards besluit daarom om zelf achter de knoppen te gaan zitten, al heeft hij dat werk al jaren niet meer gedaan.

Aflevering-3

Na vijf weken zijn de mijnwerkers zo’n 200 meter diep de mijn ingegraven, waarbij ze 5000 kilo kolen hebben opgehaald. Dit is een gemiddelde van vijf ladingen per shift, terwijl ze zeven nodig hebben om winst te maken. De druk is dan ook hoog op de mijnwerkers om meer kolen op te halen. Technische mankementen, zoals een kapotte waterpomp en een gebroken elektriciteitskabel kunnen ze daarom niet gebruiken. Maar de mannen laten zich niet uit het veld slaan.

Aflevering-4

De mijnwerkers hebben een nieuwe generator aangeschaft, maar Cobalt Coal heeft te weinig geld om hem überhaupt aan te sluiten. Tenzij het ze lukt om 60 ladingen kolen af te voeren in de komende 48 uur. Geen eenvoudige klus, want naarmate de mijnwerkers dieper in de mijn terechtkomen, wordt het lastiger om de kolen er weg te krijgen. Het team is gedwongen om de transportband te verleggen. Op de lange termijn scheelt dat tijd, maar het aanleggen betekent andermaal productieverlies.

Aflevering-5

Naarmate de mijnwerkers vorderen met het graven in de berg komen ze aan bij het gevaarlijkste gedeelte. Ze komen vlak onder de vallei terecht, waar de wanden dunner zijn dan elders in de mijn. Zelfs met de beste plafondstutters van West-Virginia is dit een gevaarlijke plek om te mijnen. Voorzichtigheid is dus geboden.

Aflevering-6

Alsof er nog niet genoeg problemen waren voor de mijnwerkers, raakt hun belangrijkste werktuig – the continuous miner – bedolven onder het puin van een ingestorte mijnschacht. Zonder dit apparaat kunnen er geen grachten geboord worden en kan er dus niet verder gewerkt worden. Er zal een nieuwe machine aangeschaft moeten worden, maar die kosten niet minder dan een half miljoen dollar. En de financiën waren al niet zo gunstig. Hoe gaat CEO Mike Crowder deze tegenslag oplossen?

Aflevering-7

De moraal is laag bij de mijnwerkers. De nachtploeg kan geen kolen vinden en stuit tijdens het boren alleen maar op rotsen, terwijl de sneeuw voorkomt dat de voorraad kolen afgevoerd en verkocht kan worden. Als het weer na een tijdje opklaart, ziet het er voor de mijnwerkers ook weer beter uit. Met de verkoop van de kolen kan de nieuwe generator worden aangesloten waarmee de boormachine beter zijn werk kan doen. Het levert ze zelfs een record van tien ‘cuts’ per shift op.

Aflevering-8

Het heeft vier weken geduurd om de nieuwe krachtige generator eindelijk aangesloten te krijgen, maar na 36 uur hield hij er alweer mee op. Het probleem bleek minder groot: de benzinetank was leeg. Toch duurt het nog een tijd voordat ze deze gevuld krijgen en weer door kunnen met werk. Dan dient zich een nieuw probleem aan: Andy Christian boort met zijn machine op een waterbron. En water in de mijn kan levensgevaarlijke consequenties hebben.

Aflevering-9

De dagploeg draait lekker, maar de nachtploeg haalt voortdurend te weinig kolen naar buiten. Reden voor Tom Roberts om operator Randy Remines te vervangen door Joe Chaffins en zijn zoon die bij een andere mijn vandaan komen. Randy, die onlangs nog promotie had gemaakt, is niet blij met deze actie, maar heeft weinig in te brengen. Ondertussen blijft plafondstutter Jeremy Auville te laat komen, waardoor een nieuwe regel wordt ingesteld: wie te laat komt, moet een half uur salaris inleveren.

Aflevering-10

De eigenaren van Cobalt willen graag hun mijnactiviteiten voortzetten en proberen de rechten op een nieuw stuk grond te verkrijgen. Dit zou ze werk voor de komende vijf jaar kunnen opleveren, iets wat de mijnwerkers natuurlijk ook wel zien zitten. Of Jeremy Auville daar ook deel van uit zal maken is maar de vraag. Na eerdere aanvaringen heeft hij zich niet populair gemaakt bij de overige mijnwerkers en tot overmaat van ramp gaat hij ook nog de directe confrontatie aan met Tom Roberts.

Bron: Discovery

~ door pietboon op 30/09/2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: