De werkelijkheid achter de Hollywoodfilms in The True Story

Historische films als ‘Braveheart’, ‘Apollo 13’, ‘Saving Private Ryan’ en ‘Master and Commander’ doen het goed in de bioscopen. Kosten noch moeite zijn gespaard om deze waargebeurde verhalen uit de geschiedenis zo realistisch mogelijk in beeld te brengen. Maar hoe werkelijk zijn de vertolkingen van Hollywood eigenlijk? In de 6-delige documentaire ‘The True Story’ vertellen historici wat er werkelijk gebeurde tijdens deze historische heldenverhalen.

The True Story is vanaf dinsdag 3 januari om 20:05 uur te zien op Discovery World

En aan de hand van experimenten laten experts zien of sommige scènes echt konden plaatsvinden of niet. Zo schieten ze met een kanon uit 1812 op een houten scheepswand om te kijken of het schip uit ‘Master and Commander’ echt zo onverwoestbaar is als de film ons wil doen geloven. En…was het in werkelijkheid eigenlijk wel een Frans schip?

De openingsscène in ‘Saving Private Ryan’ wordt alom beschouwd als de meest realistische weergave van de landing op Normandië die ooit op het witte doek is vertoond. The True Story onderzoekt hoe waarheidsgetrouw deze scène in werkelijkheid was. Historici, ooggetuigen en wapenexperts geven een hele nieuwe kijk op deze landing. De documentaire gaat aan boord van een van de weinig overgebleven landingsvoertuigen en kijkt wat het werkelijke effect is als de scherf van een mortiergranaat in je lichaam slaat. Ook gaan ze op zoek naar de echte Private Ryan. Heeft deze man eigenlijk wel bestaan?

De documentaire doet ook onderzoek naar de klassieker True Grit, de film die John Wayne ooit een Oscar bezorgde en 40 jaar later nog eens dunnetjes werd overgedaan door de Coen Brothers. Hoofdpersonage Rooster Cogburn is een dusdanig extreem karakter dat hij bijna niet anders dan verzonnen moet zijn. Toch laat The True Story zien dat er wel degelijk ooit een eenogige marshall heeft bestaan die net zo smerig en meedogenloos was als Rooster. En hoe zit het met het 14-jarige meisje Mattie dat geheel zelfstandig opereert? Past zij wel in een tijd waarin het feminisme nog moest worden uitgevonden? The True Story legt uit dat juist het Wilde Westen een plaats bood voor dit soort non-conformistische vrouwen.

The True Story is en ode aan de historische film en laat zien dat er door de regisseurs goed is nagedacht over geschiedkundige feiten. Maar dat sommige zaken in werkelijkheid toch net even iets anders lagen dan ze op het witte doek hebben uitgebeeld.

Bron: Discovery

~ door pietboon op 29/12/2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: