3D op TV: een jaaroverzicht

Het jaar 2011 was het eerste jaar met echte 3D content op de televisie. 3D was al beschikbaar via Blue Ray en On Demand, maar in 2011 was er echte top content beschikbaar op de lineaire zenders, zoals de Champions League finale en tennis finales. 3D waarvoor het bedoeld is: evenementen. En 2012 begint morgen meteen goed, met een 3D film. Een overzicht.

Het begon eigenlijk al eind vorig jaar met een valse start, toen op 19 december 2010 de wedstrijd Ajax-Feijenoord in 3D zou zijn te zien via de ASTRA satelliet. Maar nog niet in de huiskamers, alleen nog maar in de winkels.De wedstrijd ging wegens sneeuw niet door. In 2011 moest 3D echter wel de huiskamers in komen, en dat gebeurde ook.

Een beetje onopgemerkt begon half februari Fashion TV HD met dagelijkse 3D uitzendingen. Eerst 2 en later 4 maal per dag korte uitzendingen van 10 minuten. Maar tegenwoordig wordt er zelfs rond de klok van 11 ’s avonds een half uur lang in 3D uitgezonden, iedere dag.

In mei ging het echt los met 3D, zowel Roland Garros tennis als de UEFEA Champions League finale werden die maand in 3D uitgezonden.

Eurosport bracht op zijn evenementenzender Eurosport 3D de gehele twee weken in 3D verslag van Roland Garros. En alhoewel bij Belgische aanbieders de gehele twee weken gekeken kon worden, sloot UPC als enige Nederlandse aanbieder vanaf 2 juni voor de laatste 4 dagen aan.

Halverwege het tennistoernooi werd op 28 mei de UEFA Champions League finale in 3D door Sport1 uitgezonden door UPC, Ziggo en Caiway. Ook Sport1 had daarvoor een speciale evenementenzender gestart, Sport1 Live 3D. En omdat het tennis in Nederland pas vanaf 2 juni te zien was, werd deze wedstrijd mijn eerste 3D ervaring via lineaire televisie. Mijn ervaringen heb ik toen dan ook op dit blog gedeeld.

Er kwam steeds meer 3D content beschikbaar, en Brava3D die eind 2010 als demo al bij Kabel Veendam te zien was kwam op 1 juni in het basispakket van Glashart Media beschikbaar.

De 3D lente in Nederland werd gevolgd door een 3D zomer. De BBC ging de dames en herenfinales van het Wimbledon tennis toernooi in 3D uitzenden. De uitzendingen werden gedaan op BBC HD, zodat op BBC One HD gewoon naar HD gekeken kon blijven worden. Overdag werden ook 3D testuitzendingen uitgezonden via BBC HD. Omdat Ziggo geen BBC HD in haar pakket had, zond ook Sport1 exclusief voor Ziggo abonnees de finales ook in 3D uit. En Caiway gooide BBC HD voor al haar abonnees open, zodat zoveel mogelijk mensen de finale in 3D kon bekijken.

De BBC blijkt de rest van het jaar meer en meer aandacht te geven aan 3D. Vanwege de Olympische Spelen van 2012 in Londen heeft de BBC zich gecommitteerd aan 3D. Ze hebben ook aangekondigd onderdelen in 3D tijdens de Olympische Spelen uit te gaan zenden, zoals de 100 meter atletiek sprint finale bij de mannen. Om zich op de Spelen voor te bereiden worden verschillende 3D tests ingepland, waarvan de Wimbledon finales de eerste was.

De meest recente 3D uitzending bij de BBC was de Strictly Come Dancing finale op 17 december. Ook hier ging het weer om een live uitzending, maar ditmaal in een studio. De kwaliteit was voor een side-by-side uitzending via de lineaire kabel uitmuntend, bij deze side-by-side techniek wordt namelijk twee helften van het beeldscherm over elkaar heen geprojecteerd. Deze techniek halveert dus het aantal horizontale beeldlijnen.

Het jaar 2011 is voor mij het jaar dat 3D naar de huiskamer kwam. En 2012 zal, vooral met de Olympische Spelen, deze trend voort zetten. En het jaar begint goed met al op 1 januari een film in 3D op BBC HD: StreetDance 3D. Als de omroepen maar content blijven uitzenden, dan maakt 3D een kans. De BBC zet haar beste beentje voor. Laten de anderen nu geen koudwatervrees houden.

~ door pietboon op 31/12/2011.

Eén reactie to “3D op TV: een jaaroverzicht”

  1. […] ook: 3D op TV, een jaaroverzicht […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: