Legale wietwinkel in Amerika strijdt om voortbestaan

In het land dat openlijk de war on drugs heeft verklaard, runt Steve DeAngelo de grootste legale wietwinkel ter wereld. Dat kan omdat hij zich bevindt in California, de staat die sinds 1996 de verkoop van cannabis toestaat, zolang het voor medische doeleinden is. Bijna honderdduizend patiënten heeft Steve in zijn bestand zitten die jaarlijks voor 21 miljoen dollar aan wiet afnemen om hun pijn en angsten als gevolg van hun ziekte te verlichten.

Weed Wars is vanaf vrijdag 2 maart om 21:00 uur te zien op Discovery Channel

De Amerikaanse overheid is niet blij met deze luis in de pels en dreigt de tent te sluiten. De federale wet is immers sterker dan de afzonderlijke wetten per staat. Maar Steve weigert zijn zaak op te geven. Hij weet hoe belangrijk de cannabis is voor zijn patiënten en is bereid daar een harde strijd voor te voeren met alle risico’s van dien. “Voor de hoeveelheid cannabis die ik heb verkocht, kan ik drie keer de doodstraf krijgen”, zegt Steve zonder spot. “Maar ik geloof hier in. Ik geloof in wat dit voor mensen kan betekenen.”

Steve DeAngelo is een marihuana-missionaris die al vier decennia bezig is om mensen te overtuigen van de waarde van wiet. Toen California besloot om cannabis legaal te maken voor medische doeleinden, greep hij zijn kans om zijn woorden in praktijk te brengen en opende hij het Oakland Harborside Health Center dat hij samen met zijn broer Andrew runt. Dagelijks komen honderden patiënten langs die lijden aan artritis, hartziektes, diabetes, posttraumatische stress en kanker om hun pijn en angsten te verlichten. Rijk wordt hij er niet van, want als non-profitorganisatie geeft hij alle winst aan maatschappelijke projecten en goede doelen.

Toch maakt de overheid het Steve behoorlijk lastig om zijn missie uit te voeren. Tijdens de opnames van deze vierdelige documentaire zien we hoe overheidsingrijpen en een plotse accijnsverhoging het voortbestaan van zijn zaak bedreigen. Duidelijker kan de strijd voor vrije (medicinale) cannabis niet in beeld worden gebracht.

Bron: Discovery

~ door pietboon op 27/02/2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: