Roeiend over de Grote Oceaan op Discovery

20120523-074208.jpg

In 2009 deden twee Engelse sporters het bijna onmogelijke: de Grote Oceaan oversteken in een roeiboot. In 189 dagen roeiden Mick Dawson en Chris Martin van Japan naar San Fransisco over een afstand van meer dan 11.000 kilometer. Met hun kleine roeiboot van slechts zeven meter lang trotseerden ze onweersstormen, orkanen en golven van twintig meter hoog en wisten maar net aan uithongering te ontsnappen. In ‘Rowing The Pacific’ volgen wij hun heroïsche avontuur op basis van de unieke beelden die zij zelf maakten tijdens de race en interviews met de twee helden achteraf. De documentaire wordt gepresenteerd door James Cracknell, de duursporter en tweevoudig Olympisch roeikampioen die als geen ander weet wat een enorme prestatie de twee mannen hebben geleverd.

Rowing The Pacific is op zondag 3 juni om 21:00 uur te zien op Discovery Channel.

Voor Mick Dawson bestond er geen mooier doel dan deze trip: “Het is alsof je de beste kaartjes hebt van de beste voorstellingen in de stad – en dat elke dag maar weer.” Maar hij weet ook dat de oversteek niet zonder gevaren is. Al een keer eerder strandde een solopoging van hem, doordat zijn boot kapseisde en hij maar net zijn reddingsboot kon bereiken. Nu wil hij het samen met de ervaren oceaanroeier Chris Martin opnieuw proberen. Ze willen 80 kilometer per dag roeien om zo in zes maanden de oversteek te maken. Dat betekent een strak roeitempo waarbij elke roeier steeds twee uur roeit en dan twee uur pauze heeft.

Niet alleen is dit een fysiek zware opgave, ook mentaal en emotioneel vergt deze reis het uiterste van de twee mannen. Zonder enige begeleiding zijn ze volledig op elkaar aangewezen in hun kleine boot. En voortdurend loeren de gevaren van zware stormen, ongunstige zeestromingen, vrachtschepen die op hun pad komen en haaien die rond hun boot cirkelen. Om niet te spreken van de zo belangrijke voedselvoorraad die steeds schaarser wordt. Toch lukt het ze om als eerste roeiers de gevaarlijkste oceaan ter wereld over te steken en na zes maanden uitgeput maar voldaan onder The Golden Gatebridge van San Fransisco door te varen.

Bron: Discovery

~ door pietboon op 23/05/2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: