Samenwerking SKO met ZIGGO, UPC en KPN gaat kijkgedrag live streams meten

SKO is een samenwerking aangegaan met ZIGGO en UPC om een nieuwe vorm van kijkgedrag meetbaar te maken; het kijken via live streams op andere devices dan een televisietoestel. KPN heeft de intentie uitgesproken te onderzoeken of het technisch mogelijk is om hieraan mee te werken. De samenwerking krijgt vorm in een project: Project Live Streams Meting (LSM).

Sinds enige tijd bieden KPN en ZIGGO klanten de mogelijkheid om in huis live TV te streamen naar PC, smartphone of tablet. UPC zal deze dienst in een later stadium introduceren.

In de huidige TV-meting van SKO is dit kijkgedrag nog niet geïntegreerd. Het meten van het betreffende kijkgedrag is wel wenselijk, omdat het kijken naar lineaire uitzendingen betreft. Er komt dus een aantal ‘TV-schermen’ in de huishoudens bij dat niet gemeten wordt in de huidige constellatie.

SKO heeft de afgelopen maanden gesproken met alle betrokken partijen. Zowel met zenders, alsook met de distributeurs. ZIGGO, UPC en KPN, zijn bereid gevonden om met SKO om de tafel te gaan om de mogelijkheden om dit meetbaar te maken te onderzoeken.

De providers Ziggo, KPN en UPC zullen alleen informatie geven op totaalniveau – het aantal klanten dat naar een programma live online heeft gekeken en niet doorgeven welke huishoudens dit zijn geweest, hetgeen nu ook gebeurt voor kijkgedrag via de televisie.

Het project Live Streams Meting betreft een onderzoek naar het meetbaar maken van het kijken naar de live streams van Ziggo, KPN en UPC op alle huidige en toekomstige devices waarop dat mogelijk is of wordt. Met als doel het meetbaar maken en testen van deze gebruiksgegevens op bruikbaarheid in relatie tot de kijkcijfers. Het meetbaar maken wordt op verschillende manier onderzocht. Resultaat van het project zal een generieke geaggregeerde rapportage van de meetgegevens moeten zijn die zal worden gedeeld met betrokken partijen, waaronder de opdrachtgevers van SKO. Het gaat daarbij om algemene geanonimiseerde kijkcijfers. Wanneer de eerste rapportage over het gebruik beschikbaar is, is nog niet te zeggen.

Of dit ook in de toekomst de meetmethode zal worden om het kijkgedrag van live streams op Tablets, Smatphones en computers goed te meten in relatie tot de kijkcijfers, zal het onderzoeksresultaat van dit project nog moeten uitwijzen.

Bas de Vos (directeur SKO) zegt hierover:

“We zijn als SKO bijzonder blij met deze unieke samenwerking. Het maakt de eerste stappen mogelijk in het onderzoek naar andere, aanvullende, bronnen van kijkdata. Het gaat hier om een uiterst complex project, dat kennis moet opleveren over nieuwe vormen van kijkgedrag, maar ook over nieuwe databronnen”.

Bron: Stichting KijkOnderzoek (SKO)

~ door pietboon op 23/05/2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: