Zomergasten 2012 met Jan Leyers

De VPRO zendt deze zomer het 25ste seizoen uit van Zomergasten. Dit jubileum wordt gevierd met een extra uitzending op 15 juli. Een speciale aflevering waarin Roel van Broekhoven praat met de twaalf presentatoren die Jan Leyers zijn voorgegaan, en een selectie van de 125 gasten over hun ervaringen en gedenkwaardige momenten.  Een uitzending vol anekdotes, ontboezemingen, meningen en memorabele fragmenten.

Presentator Jan Leyers ontvangt vanaf 22 juli zes weken lang de volgende gasten:

Zondag 22 juli: Henny Vrienten (1948) is zanger, bassist en componist. Begin jaren tachtig vergaarde hij landelijke roem als zanger en bassist van de populaire nederpopgroep Doe Maar. Nadat de band in 1984 stopte, legde Vrienten zich toe op het componeren van muziek voor film, televisie en musical. Zijn composities leverden hem een Zilveren en Gouden Harp en twee Gouden Kalveren op. Hij werkte verder aan verschillende muziekprojecten, deed theatertournees en stelde poëziebloemlezingen samen. In oktober van dit jaar geeft Vrienten opnieuw met Doe Maar een concertreeks in het GelreDome.

Zondag 29 juli: Micha Wertheim (1972) is cabaretier en publicist. In 1998 sloot Wertheim zich aan bij het stand up-gezelschap Comedytrain. Zes jaar later won hij op het Leids Cabaret Festival zowel de jury- als de publieksprijs. Vanaf zijn eerste programma Micha Wertheim voor Beginnerskreeg hij lovende kritieken van de pers voor zijn theaterwerk. Wertheim schreef onder meer twee kinderboeken, maakte radiodocumentaires en is columnist voor Vrij Nederland. In oktober van dit jaar komt hij met zijn vijfde theaterprogramma.

Zondag 5 augustus: Jolande Withuis (1949) is socioloog en sinds 1999 verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Daarnaast schrijft ze regelmatig voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant en was zij columnist van onder meer Opzij en Historisch Nieuwsblad. Voor haar biografie van de Nederlandse verzetsheld Pim Boellaard, Weest manlijk, zijt sterk (2008), kreeg Withuis zowel de Grote Geschiedenisprijs als de Erik Hazelhoff Biografieprijs. Eerder won ze al de NWO-Eurekaprijs voor Na het kamp. Vriendschap en politieke strijd (2005). Momenteel werkt Jolande Withuis aan een biografie van koningin Juliana.

Zondag 12 augustus: Lidewij (Li) Edelkoort (Wageningen 1950) is trend forecaster en was van 1999 tot 2008 directeur van de Design Academy Eindhoven. Edelkoort studeerde mode aan de Kunstacademie in Arnhem. Sinds 1975 werkt ze vanuit Parijs, waar ze grote merken adviseert als Lancôme, Gucci, Siemens, Nissan en Coca-Cola. Zelfs banken zijn geïnteresseerd in haar prognoses. Li Edelkoort werd dit jaar onderscheiden met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012, vanwege het belang van haar toekomstvisie voor de vormgeving van ons dagelijks leven.

Zondag 19 augustus: Ben Verwaayen (1952) is sinds 2008 Chief Executing Officer van het in Parijs gevestigde telecombedrijf Alcatel-Lucent. Verwaayen heeft verschillende functies bekleed in de telecomsector: eerder werkte hij al voor KPN, ITT, Lucent en British Telecom, waar hij de eerste niet-Britse CEO was in de geschiedenis van het bedrijf. Voor zijn bijdragen aan de internationale communicatiesector werd Verwaayen in 2006 en 2007 zowel Nederland als Engeland geridderd en ontving hij de Franse onderscheiding Chevalier de la Légion d’Honneur. In Nederland is Verwaayen bekend als de schrijver van het verkiezingsprogramma van de VVD in 2006.

Zondag 26 augustus: Adriaan van Dis (1946) is schrijver, journalist en televisiemaker. Tijdens zijn studie schreef hij voor NRC Handelsblad, waar hij later chef werd van het Zaterdags Bijvoegsel. In 1983 verscheen zijn debuutroman Nathan Sid. Tussen 1983 en 1992 presenteerde Van Dis het legendarische VPRO tv-programma Hier is … Adriaan van Dis, en van 1999 tot 2002 was hij presentator van Zomergasten. Naast zijn televisiewerk schreef hij vele romans, reisverhalen en novelles, waaronder In Afrika, Dubbelliefde en De Wandelaar. Voor de VPRO maakte Adriaan van Dis de reisseries Van Dis in Afrika (2008, bekroond met een Zilveren Nipkowschijf) en Van Dis in Indonesië (2012).

Bron: VPRO

~ door pietboon op 28/06/2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: