3D op TV: jaaroverzicht 2012

In 2011 namen de eerste aanbieders voorzichtige stappen met 3D programma’s op lineaire kanalen, zoals je kon lezen in mijn jaaroverzicht van vorig jaar. Het afgelopen jaar, 2012, is mede dankzij de Olympische Spelen een goed jaar geworden voor 3D op tv, met in totaal meer dan 40 uur aan content. En dit had veel meer kunnen zijn, want ook Eurosport 3D was in 2012 weer actief met zowel uitzendingen vanaf Roland Garros als de Olympische Spelen, helaas werd er geen overeenstemming bereikt tussen de Nederlandse aanbieders van digitale televisie en Eurosport.

De BBC heeft ons de meeste 3D content gegeven, via BBC HD. De BBC begon 2012 meteen goed met de film Streetdance 3D op nieuwjaarsdag. De BBC is bezig met een twee jaar durende test waarbij er steeds een ander facet van 3D uitzenden wordt getest, zoals films, sport, animaties, opgenomen en live studio uitzendingen. Deze test duurt nog tot juli 2013. Van de gelauwerde animatiedocumentaire Planet Dinosaur uit 2011 werd in augustus een speciale 3D versie uitgezonden, deze uitzending is Eerste Kerstdag herhaald. Op 2 september werd het twee deel van The Last Night of the Proms in 3D uitgezonden. Hiervoor werden speciaal aanvullende camera’s in de zaal geplaatst. Op 23 december werd de familiefilm Mr Stink uitgezonden, bij deze productie zijn juist de 2D beelden en de 3D beelden met dezelfde camera’s opgenomen, de eerste keer dat de BBC deze techniek gebruikte bij een eigen tv productie. Diezelfde week werd, op Eerste Kerstdag, de kersttoespraak van de Britse vorstin in 3D uitgezonden, een primeur. De kersttoespraak werd trouwens door Sky geproduceerd, die zelf ook een eigen Sky 3D zender heeft.

De hoofdmoot van de BBC 3D uitzendingen hadden met sport te maken. Net als in 2011 werden ook dit jaar weer de Wimbledon finales live in 3D uitgezonden. Enkele weken later waren de Olympische Spelen. Iedere dag werd er gedurende één uur een samenvatting van de afgelopen dag in 3D gegeven. Maar er werden ook drie uitzendingen rechtstreeks vanaf de Spelen uitgezonden. Dat begon met de Openingsceremonie, gevolgd op 5 augustus door de 100 meter sprint bij de mannen met Usain Bolt. Tot slot werd de Sluitingsceremonie ook rechtstreeks in 3D uitgezonden. In totaal zond de BBC meer dan 25 uur in 3D uit vanaf de Spelen.

De BBC Trust heeft toestemming gegeven om van BBC HD een HD versie van BBC Two te maken. Dit betekent echter niet het einde van 3D bij de BBC. Zo is de BBC aan het experimenteren met 3D via hun programma gemist dienst iPlayer. Maar ook wordt niet uitgesloten dat de BBC tijdelijk een extra kanaal opent, of dat er ruimte gemaakt wordt op één van de bestaande HD kanalen. In ieder geval wordt eind volgend jaar een spaciale aflevering van de natuurserie Hidden Kingdom in 3D uitgezonden.

Niet alleen de BBC bracht ons 3D, ook de betaalzender HBO zond in 2012 een film in 3D uit, Nova Zembla. De film werd in 3D op HBO1 HD uitgezonden, terwijl kijkers zonder 3D televisie gelijktijdig de film in 2D via HBO2 HD konden bekijken. De film werd ook via HBO On Demand in 2D én 3D aaan de kijkers aangeboden. Tot slot kunnen kijkers via de On Demand diensten van de verschillende aanbieders 3D blijven kijken, waaronder gratis 3D documentaires bij UPC.

~ door pietboon op 28/12/2012.

5 Reacties to “3D op TV: jaaroverzicht 2012”

  1. […] 3D op TV: jaaroverzicht 2012 « Piet Boon’s Blog. […]

  2. Ik dacht dat de BBC inmiddels intern had besloten om 3D niet verder door te ontwikkelen.

    • Vanwege beperkte financiële middelen en beschikbare HD zenders zijn ze aan het kijken naar alternatieve 3D distributie via IPTV en aan het kijken naar het combineren van 2D en 3D met één camera. Eventuele beslissingen worden pas genomen aan het einde van de twee jaar durende test in juni 2013.

  3. Misschien kunnen omroepen alvast beginnen met het testen van Ultra HD….

    • Laten we de omroepen overslaan en hopen dat de aanbieders van kabel/glas binnenkort gaan testen. Over satelliet wordt al getest. Grootste obstakel is daarbij de bandbreedte die je momenteel nog nodig hebt voor Ultra HD. Ziggo heeft die bandbreedte momenteel niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: