Waarom ziet Ziggo niet de toegevoegde waarde van de BBC?

Ziggo is één van de weinige aanbieders die de BBC zenders vanaf 26 maart niet in HD aanbiedt, zoals Ziggo ook één van de weinige aanbieders via de kabel is die BBC Two niet overal analoog doorgeeft. Waarom ziet Ziggo niet wat de kijker wel ziet: de steengoede BBC zenders.

Nederland is één van de weinige landen in de wereld die de nationale BBC zenders mag doorgeven op haar kabelnetten. Bij veel aanbieders zijn dan ook meerdere BBC kanalen te zien. Bij UPC kunnen kijkers zelfs kiezen uit 8 nationale BBC televisie kanalen met daarnaast nog 2 internationale BBC kanalen. Andere landen in de wereld moeten het doen met alleen de internationale BBC kanalen, waar veelal ouder materiaal te zien is. Nederland is daarmee in een zeer gelukkige positie.

Een tijd lang waren de BBC kanalen alleen via de kabel en satelliet in Nederland te ontvangen, en was er nog geen distributieovereenkomst met aanbieders van IPTV. Dit was voor veel kijkers toen een reden om nog niet over te stappen naar IPTV. Die aanbieders hebben er dan ook alles aan gedaan om de BBC toegevoegd te krijgen aan hun pakketten. De BBC in je pakket is goud waard.

Je zou dus denken dat Ziggo deze pareltjes in haar assortiment koestert. Niets is echter minder waar. Toen besloten werd minder analoge kanalen door te geven, was BBC Two al snel bij Ziggo niet meer te bekijken. Dit leidde toen al tot vele ontevreden klanten. Nu BBC HD per 26 maart omgedoopt wordt tot BBC Two HD vindt Ziggo het nodig om ook deze HD zender snel uit het pakket te halen. Ziggo abonnees hebben nu geen enkele BBC zender meer in HD beschikbaar, want Ziggo was al een van de weinige aanbieders die ook BBC One HD niet aanbiedt. Ook nu zijn er weer heel veel ontevreden geluiden van klanten te horen.

Het omdopen van BBC HD in BBC Two HD is vooral een naamsverandering en beleidsverandering bij de BBC, technisch had Ziggo niets hoeven te veranderen. Er zijn alleen wijzigingen in de EPG nodig, maar de zender stopt dus niet, zoals Ziggo als argument gebruikt.

Welke reden zou Ziggo kunnen hebben om deze kwalitatief hoge, reclamevrije zenders niet aan haar abonnees te willen aanbieden? Ziggo zelf geeft aan dat ze een gebruikersonderzoek willen afwachten, maar gooit nu eerst het kind met het badwater weg. Een gebruikersonderzoek kan ondersteunend aan de strategie zijn, maar Ziggo neemt nu zelf al een beslissing om de BBC uit haar HD aanbod weg te nemen, nog voor er resultaten bekend zijn van dat onderzoek.

Ziggo heeft problemen met de bandbreedte, maar er zijn de laatste maanden nog meer zenders in Ziggo gestopt, dus dit is niet een acuut probleem dat de beslissing de BBC uit het pakket te halen zou billijken. Er moet dus een andere reden zijn, maar dat blijft speculeren.

Ziggo staat op de beurs onder druk, kosten reductie helpt dan altijd. Daarentegen is Ziggo juist weer partner in HBO Nederland, iets dat veel bandbreedte en investeringen gekost heeft. Ik krijg er in ieder geval mijn vinger niet achter. En de kijker, die staat helemaal buiten spel en blijft bekocht achter.

~ door pietboon op 24/03/2013.

3 Reacties to “Waarom ziet Ziggo niet de toegevoegde waarde van de BBC?”

  1. Er zijn diverse signalen die aangeven dat het helemaal niet zo goed gaat met Ziggo. Beleggers zien niets in de aandelen Ziggo op de beurs en analisten verwachten slecht nieuws voor de kabelaar.
    Van een vooruit strevende kabelaar zijn ze de behoudenste geworden en dan gaan de klanten weglopen. In mijn omgeving al drie die voor alle regionalen vertrokken naar KPN , mindere beeldkwaliteit , ja op een 32 scherm zie je dat niet zo.
    Nu de BBC zenders weer , wat zal er nu weer aan abonnees vertrekken en die waren al in sterk dalende lijn. Ziggo vergeet de oudere kijker en de HD kijker

  2. Ja het is belachelijk ik hoor de op de bbc hd zender alles blijft het zelfde alleen dee naam veranderd naar bbc2 hd en vervolgens haal Ziggo hem gewoon weg met slap lul verhaal. Dat bbc hd niet meer wordt uitgezonden ze willen zeker minder klanten?

  3. Kwaliteit van de programma’s is voor zo’n commerciele club als ZIggo van ondergeschikt belang nee liver ALi B 24 uur lang op alle zenders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: