BBC grote concurrent van Sport1, en wat doet Fox?

Sport1 is enkele jaren geleden begonnen de zender om te bouwen van een voetbalzender in een algemene sportzender. Nu Voetbal International bijna zeker weet dat Sport1 zijn Britse en Italiaanse voetbalrechten kwijtraakt aan Eredivisie Live, lijkt dit de juiste richting te zijn geweest. Maar is het genoeg? De laatste weken is de BBC namelijk een grote concurrent van Sport1.

Sport1 begon enkele jaren geleden met thematische Golf en Tennis kanalen, en daar kwam afgelopen jaar het voetbal kanaal als derde thema kanaal bij. Deze laatste is ook in HD beschikbaar, zodat het hoofdkanaal Sport1 Select HD niet altijd voor voetbal gebruikt hoeft te worden.

Sport1 heeft naast internationale voetbalrechten ook de Nederlandse televisierechten voor NBA basketbal , PGA en European Tour golf, ATP en WTA tennis, Davis Cup, Wimbledon, MotoGP, F1, beach volleybal en Golden League atletiek.

Dat is een indrukwekkend pakket aan televisierechten. Er is echter een grote concurrent: de BBC zendt een groot gedeelte van dit pakket ook rechtstreeks en in HD uit. De BBC heeft de rechten voor veel van de Major golftoernooien, Wimbledon tennis, alle MotoGP wedstrijden, F1 races en Golden League atletiek. En op de BBC hoeft geen abonnement te worden genomen.

Zou extra content Sport1 dan kunnen helpen? Dat is echter moeilijk. Dit jaar zendt de BBC ook vrije trainingen van de F1 op tv uit van de 9 weekenden die ze live mogen uitzenden en dit jaar zendt de BBC ook enkele kwalificaties van de MotoGP uit naast alle races die ze al uit zenden.

Sport1 presteerde het dit weekend om The Masters golf niet in HD uit te zenden, terwijl zowel op Sport1 Select HD als Sport1 Voetbal HD een herhaling te zien was. Ai, daar is echt niet goed nagedacht, en dat kost kijkers. De BBC heeft de laatste twee dagen van dit toernooi live in HD.

Bij de motorsporten, het golf, het tennis en de atletiek stuurt de BBC steevast grote eigen teams op locatie die zowel in woord als met eigen beelden extra duiding geven aan de standaard beelden. Die teams bestaan dan ook uit zeer vakkundige analisten en commentatoren. Het commentaar van Robert van Dam op Sport1 tijdens de F1 en het ontbreken van enige nabeschouwing van die races laat zien waar Sport1 het van de BBC verliest.

Om te overleven moet Sport1 dus investeren. Investeren in teams en in eigen content. Dit kan natuurlijk ook in samenwerking met internationale zendgemachtigden, zoals de BBC. If you can’t beat them, join them. Maar willen ze nog wel investeren?

Sport1 is een zender van Chellomedia, een onderdeel van Liberty Global. Liberty Global heeft vooral bedrijven die distributeur zijn in het medialandschap, zoals het kabelbedrijf UPC, maar heeft daarnaast ook bedrijven die zenders beheren, zoals Chello. Recent nam Liberty Global het Britse kabelbedrijven Virgin Media over. In verband met die overname noemde de CEO van Liberty Global toen dat zijn zenders “limited strategic benefit” hadden. Hij voegde daar aan toe dat het “not part of our strategic plan [is] to start investing massive amounts of capital in content providers”.

Staat Sport1 dan te koop? Sinds de overname van Eredivisie Live door Fox van Rupert Murdoch wordt gespeculeerd over de overname van Sport1 door Fox. Het zou Fox niet alleen een groter marktaandeel opleveren, maar het maakt het voor Fox ook makkelijker aanvullende kanalen bij de aanbieders te krijgen. Met Brits en Italiaans voetbal erbij heeft Eredivisie Live behoefte aan aanvullende kanalen bij de verschillende aanbieders, zoals Ziggo en UPC.

Mocht het zover komen, dan hoop ik dat dit niet ten koste gaat van de diversiteit. Want meer tijd voor andere sporten dan voetbal op tv is zeker een verrijking geweest. En daar ben ik Sport1 wel dankbaar voor.

~ door pietboon op 13/04/2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: