VPRO’s Zomergasten 2013 bekendgemaakt

zomergasten-2013

De Zomergasten zijn bekend. De VPRO heeft via een contactadvertentie in alle dagbladen de Zomergasten aangeboden met een link naar de site van de VPRO. Elke Zomergastenavond wordt besloten met een keuzefilm die speciaal door de Zomergasten is geselecteerd. Vanaf zondag 28 juli ontvangt Wilfried de Jong de volgende zes Zomergasten:

Zondag 28 juli: cabaretier Hans Teeuwen

Hans Teeuwen (Budel 1967) is cabaretier, zanger en acteur. Op de toneelschool in Eindhoven ontdekte hij de kracht van zijn komisch talent. Hij maakte zijn solodebuut als cabaretier in 1994 met de show Hard en Zielig. Teeuwen werd al snel bekend door de absurde conferences en controversiële humor waarmee hij het publiek choqueerde en in verwarring bracht. Na vijf grote shows kondigde Teeuwen in 2005 aan even te stoppen met cabaret. Hij keerde terug in de theaters als zanger van bekende Amerikaanse jazz-nummers. Met zijn band The Painkillers nam hij in 2009 een CD op met eigen werk: How It Aches. Ondertussen maakte hij carrière als cabaretier in Engeland waar zijn shows met groot enthousiasme werden ontvangen. In 2011 stond Teeuwen na zeven jaar weer in de Nederlandse theaters met Spiksplinter. De ruim 80.000 kaarten voor die show waren binnen één dag uitverkocht.

Zondag 4 augustus: schrijfster Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet (Rotterdam 1945) schrijft romans en publiceert verhalen, essays, lezingen en columns in weekbladen en tijdschriften. Ze studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Noordervliet debuteerde als auteur in 1987 met Tine of De dalen waar het leven woont, een geromantiseerde biografie van Everdine van Wijnbergen, de vrouw van schrijver Multatuli. Het boek dat haar bij een breed publiek bekendheid gaf was De naam van de vader (1993), over een vrouw die op zoek gaat naar haar vader, een onbekende Duitse soldaat. Voor dit werk ontving Noordervliet in 1994 de Multatuliprijs. Ze was gastschrijver aan de universiteiten van Groningen, Leiden, Delft en Berlijn en aan de Sorbonne in Parijs. Dit jaar schreef ze het Boekenweekessay De leeuw en zijn hemd.

Zondag 11 augustus: hoogleraar Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf (Putten 1976) is als hoogleraar Conflict en veiligheid verbonden aan het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden (Campus Den Haag). Ze studeerde Duits en geschiedenis in Utrecht en Bonn. De Graaf promoveerde in 2004 op een proefschrift over de operaties van het DDR ministerie voor Staatsveiligheid tegen Nederland. Voor het boek Theater van de angst (2010) dook De Graaf in de archieven van geheime diensten en sprak zij met terroristen en terreurbestrijders uit de jaren 70 in Amerika, Italië, Duitsland en Nederland. In 2012 portretteerde ze in Gevaarlijke vrouwen ‘militante vrouwen’ als Ulrike Meinhof, Abida K. en Tanja Nijmeijer. Beatrice de Graaf is lid van de Jonge Akademie van de KNAW en tot juni van dit jaar was zij voorzitter van de Vereniging voor Christenhistorici.

Zondag 18 augustus: theaterregisseur Johan Simons

Johan Simons (Heerjansdam 1946) is intendant bij de Münchner Kammerspiele, een van de meest vooraanstaande Duitse theatergezelschappen. Simons studeerde achtereenvolgens aan de Rotterdamse dansacademie en de Toneelacademie Maastricht. In 1985 richtte hij samen met musicus Paul Koek de groep Hollandia op. Met dit gezelschap speelde hij boerendrama’s als Gust (1987) en klassiekers als De Perzen (1994) op locaties als een tuinderskas, de visafslag of een autosloperij. In 2001 fuseerde Hollandia met het Zuidelijk Toneel. Met de internationale tournee van De val van de Goden brak Simons in 2001 internationaal door. Hij regisseerde theaterstukken en opera’s in Salzburg, Avignon en Parijs. In 2005 werd hij artistiek leider bij NTGent, waar hij tot zijn vertrek naar München in 2010 leiding gaf aan een gezelschap van Vlaamse en Nederlandse acteurs. Dit jaar werd bekend dat hij vanaf 2015 terugkeert naar NTGent, en in datzelfde jaar als ‘een van de belangrijkste en innovatiefste intendanten van Europa’ benoemd wordt aan het hoofd van de Ruhr Triënnale.

Zondag 25 augustus: bestuursvoorzitter VU Medisch Centrum Wouter Bos

Wouter Bos (Vlaardingen 1963) is de kersverse baas van het VU Medisch Centrum. In juni van dit jaar werd bekend dat hij zijn baan als partner bij accountancykantoor KPMG verruilt voor de hoogste bestuursfunctie bij het Amsterdamse ziekenhuis. Na zijn studies politicologie en economie aan de Vrije Universiteit werkte hij in verschillende managementfuncties voor Shell in Rotterdam, Boekarest, Hong Kong en Londen. In 1998 koos Bos voor de politiek: hij werd Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Vervolgens werd hij in 2000 staatssecretaris van Financiën in het tweede paarse kabinet. Bij de verkiezingen in 2003 en 2006 was Bos lijsttrekker voor de PvdA. In 2007 werd Bos minister van Financiën en vice-premier in het vierde kabinet-Balkenende. Zijn rol in de aanpak van de kredietcrisis werd alom gewaardeerd. Zowel zijn collega’s in de Kamer als de parlementaire pers verkozen Bos in 2008 tot politicus van het jaar. In maart 2010 verliet Bos de politiek omdat hij meer tijd wilde vrijmaken voor zijn gezin. In oktober van dat jaar werd hij partner bij KMPG en in die functie adviseur voor de publieke sector en de gezondheidszorg.

Zondag 1 september: kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop 1979) is kunstenaar, entrepreneur en ontwerper. Zijn in 2006 opgerichte Studio Roosegaarde heeft filialen in Waddinxveen en Shanghai. Wat Roosegaarde drijft is de vraag hoe je kunst en technologie kunt inzetten om de relatie van de mens tot zijn omgeving te versterken. Roosegaarde bedacht de term ‘techno-poëzie’, waarmee hij doelt op de verbinding tussen design en inhoud en tussen ideologie en technologie. Zijn lichtlandschap ‘Dune‘ (2009), een wuivend korenveld van kunststof vezels, was te zien in openbare ruimtes in Rotterdam en Hongkong en in musea in Londen, Amsterdam en Tokyo. Daarnaast ontwierp Roosegaarde onder meer de transparante jurk Intimacy (2010). In samenwerking met wegenbouwer Heijmans ontwikkelt Roosegaarde een slimme interactieve snelweg. Daan Roosegaarde studeerde aan de Academie voor de Kunsten AKI Enschede en het Berlage Instituut in Rotterdam. Hij won de Dutch Design Award (2009), de Design for Asia Award (2011) en de Charlotte Köhler Prijs voor beeldende kunst (2012).

Bron: VPRO

~ door pietboon op 01/07/2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: