Backyard Oil: Discovery bekijkt olie in de eigen achtertuin

Kentucky wemelt van de olie. En wie mazzel heeft, vindt zomaar een hele voorraad onder de grond in zijn achtertuin. Al generaties huiseigenaren zijn op deze manier rijk geworden, maar nu de olieprijs skyhigh is, willen meer mensen kijken of ze niet toevallig op een olieplas wonen. In de nieuwe serie ‘Backyard Oil’ volgen we enkele lokale oliebaronnen die per dag duizenden dollars aan olie uit hun eigen tuin pompen en landeigenaren die ook wel eens willen weten wat er in hun grond zit.

Backyard Oil is vanaf vrijdag 7 maart om 23:00 uur te zien op Discovery Channel en Discovery Channel HD.

Maar ondanks de lucratieve winsten, blijft boren een dure gok. Een proefgat maken van tientallen meters diep kost al gauw 25.000 dollar. Wie verkeerd boort, verliest veel geld, maar wie de olievoorraad vindt, kan ter plekke miljonair worden.

Iedereen in Kentucky probeert een graantje mee te pikken van de oliegekte. Inwoonster Christie Keltner droomde dat God haar vertelde dat er ook olie in haar grond zat en wil nu haar land leasen aan de hoogste bieder. Bij de openbare veiling verzamelen zich alle oliebaronnen uit de regio die wel oren hebben naar nieuwe grond om te boren. Aanwezig zijn Travis Coomer, eigenaar van een land waar hij voor 4 miljoen dollar per jaar aan olie uit haalt, John Rascal, een nieuwkomer in de buurt die ook al flink winst heeft gemaakt met zijn eigen grond, en Jimmy Reliford, eigenaar van de grootste oliemaatschappij van Kentucky. Samen met oliejagers Brent ‘Mad Dog’ Yates en vader en zoon Dan en Ken Pages bieden ze om het stuk land van Christie te mogen ontginnen.

Maar voor de ervaren oliebaronnen blijft ook dit weer een gok. Het land is een zogeheten wild cat, wat betekent dat er nog nooit olie op deze plek of in de nabije omgeving gevonden is. Hoewel ze het bedrag voor de lease pas hoeven te betalen als er echt olie in de grond zit, moeten ze wel veel investeren om een proefboring te doen. Maar waar besluit je de eerste boor de grond in te draaien? De streng gelovige Christie weet dat God haar dat wel zal vertellen en loopt met haar handen in de lucht over haar terrein totdat ze ‘het teken’ krijgt. Jimmy, die de veiling gewonnen heeft, gelooft haar blindelings en begint met de operatie op de plek waar zij denkt dat de olie zich bevindt. Zit er daadwerkelijk olie, dan wordt hij rijk en ontvangt Christie haar 65.000 dollar. Is het valse hoop, dan kan Christie naar haar geld fluiten en heeft Jimmy voor niks 25.000 dollar kosten gemaakt. Ondanks de rijke olievoorraden van Kentucky blijft elke boring een financieel risico.

BackyardOil-3-616x350

~ door pietboon op 30/01/2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: