Breaking the Faith: vluchten uit de polygame sekte op TLC

afbeelding-008

Vier jonge vrouwen zijn het zat om te leven in de strenggelovige gemeenschap van de FLDS (Fundamentalist Church of Later Day Saints), een sekte waar polygamie en gedwongen huwelijken gemeengoed zijn. Met de hulp van vier jongens, die al eerder verstoten waren uit de gemeenschap, vluchten ze uit ‘the Crick’, zoals het gebied op de grens van Arizona en Utah wordt genoemd waar de sekte leeft.

Breaking the Faith is vanaf donderdag 3 april om 21:00 uur te zien op TLC.

Vluchten betekent dat ze definitief moeten breken met al hun familie, wat in de polygame gezinnen vaak neerkomt op tientallen broers en zussen. Maar wegkomen is om meerdere redenen lastig. Met talloze veiligheidscamera’s en de eigen ordedienst – aangeduid als ‘God Squad’ – wordt de omgeving streng in de gaten gehouden. Toch lukt het Angie, Connie, Marie en Martha om te vluchten en samen met de vier mannen (Ben, Matt, Zack en Jake) een nieuw leven te starten. In ‘Breaking the Faith’ zien we hoe ze omgaan met hun nieuwe vrijheid in de ‘heidense’ wereld. Is het wat ze ervan verwacht hadden of krijgen ze spijt van hun vlucht uit hun vertrouwde omgeving?

De Fundamentalist Church of Later Day Saints (in het Nederlands: de Fundamentele Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen) is een afsplitsing van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, beter bekend als de mormoonse kerk. De FLDS splitste zich in 1889 af omdat de mormonen zich hadden neergelegd bij het verbod op polygamie. De FLDS wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden door de Amerikaanse autoriteiten en in 2006 werd hun leider Warren Jeffs gearresteerd op verdenking van verkrachting en kindermisbruik. Het is immers niet ongebruikelijk dat er (gedwongen) huwelijken worden gesloten met minderjarigen en bij Jeffs was er de verdenking dat hij seks had gehad met een twaalfjarig meisje. Ondanks zijn veroordeling tot levenslang wordt Jeffs nog steeds door de gemeenschap gezien als de leider, waarbij hij als afgezant van God wordt beschouwd.

De leider van de gemeenschap bepaalt ook wie met wie moet trouwen en kan eigenhandig besluiten een vrouw bij een andere man onder te brengen als iemand zich niet gedraagt. Keep sweet is de eufemistische term die Warren Jeffs gebruikt om te eisen dat de mensen in de gemeenschap zich gehoorzamen aan zijn wetten. Jonge mannen worden om die reden veelvuldig uit de gemeenschap gezet. Officieel omdat ze zich misdragen hebben, maar vooral ook om zo min mogelijk concurrentie te hebben om de polygamie in stand te houden. De 20-jarige Ben uit de serie is om die reden verstoten. Zijn metgezellen Zack en Matt zijn uit eigen beweging gevlucht, omdat ze het niet eens waren met het systeem. Deze twee broers zijn volle neven van leider Warren Jeffs en kunnen daarom beter maar geen voet meer in the Crick zetten, zeker niet nu ze meewerken aan de tv-serie over de gemeenschap. Ben: “Als Warren Jeffs erachter komt wat zijn neefjes nu aan het onthullen zijn over de FLDS, dan gaat hij echt helemaal uit zijn dak!”

~ door pietboon op 03/03/2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: