De plannen van de NPO op Digital Radio+

Sinds eind februari kan bijna heel Nederland digitale radio via de ether ontvangen en begin deze maand, op 10 maart, verraste de publieke omroep ons met een nieuwe zender in die digitale ether, 3FM Alternative. Welke andere plannen heeft de NPO met Digital Radio+? Ik vroeg het de man die vanuit NPO Audio verantwoordelijk is voor de marketing van de Digital Radio+ introductie.

Digital Radio+, of DAB+, is digitale radio via de ether. Via DAB+ kunnen in Nederland momenteel 10 zenders van de NPO ontvangen worden én 17 commerciële nationale zenders. Het is de bedoeling dat ook regionale zenders in een latere fase via DAB+ beschikbaar komen. Voor het luisteren naar DAB+ is dan wel een speciale radio nodig, maar daarentegen geen internet verbinding.

De NPO wil het aantal zenders die zij uitzenden via DAB+ uitbreiden naar 12, misschien 13, zenders. Welke dat zijn wordt niet vooraf bekend gemaakt, dit heeft een juridische reden. Voordat een zender kan worden toegevoegd aan DAB+ moeten afspraken gemaakt worden met eventuele rechthebbenden. Zo zijn er voor 3FM Alternative afspraken gemaakt met 3voor12 en de VPRO.

Ook is er voor gekozen pas de publiciteit voor een nieuwe zender te kiezen, als die zender ook daadwerkelijk te ontvangen is. Zo is de impact van het nieuws hoger en kunnen de luisteraars direct op de zender inschakelen.

Om te bepalen welke van de huidige zenders van de NPO beschikbaar komt op DAB+, kijken ze zowel naar waar de behoefte is, alsmede naar de taak van de NPO om ook niche groepen te bereiken. FunX is van dit laatste een goed voorbeeld.

De NPO wil de rest van de beschikbare ruimte die zij in de digitale ether toegewezen hebben gekregen niet gebruiken voor meer radiozenders. Ze zullen de ruimte gaan gebruiken voor content die gekoppeld is aan de zenders. Nu is dat al zichtbaar op Radio 1, waar via slideshows onder andere nieuwsberichten en de weersverwachting zijn toegevoegd aan het signaal. Deze extra content zijn niet op alle DAB+ ontvangers te zien.

Deze aanvullende content zal op korte termijn ook toegevoegd worden aan Radio 6 Soul & Jazz, 3FM en 3FM Alternative. Hierbij moet je niet alleen denken aan het tonen van de titel en uitvoerder van het liedje dat gespeeld wordt, ook tweets van luisteraars en de albumhoes kunnen worden getoond. Ook op DAB+ radio’s met alleen een tekst display zullen meer dynamische teksten beschikbaar komen. Onderzoek heeft uitgewezen dat hier behoefte voor is. De NPO onderzoekt nog in hoeverre STER reclame via deze content kan en mag worden aangeboden.

Op dit moment worden alle zenders van de NPO standaard doorgegeven in 64 kbps, een stream van 128kbps is daarvoor in tweeën gesplitst. Op zich zou dit ook in drieën gesplitst kunnen worden waarbij 48 kbps per zender over blijft. Dit is onvoldoende voor een muziekzender, maar zou in principe voldoende zijn voor een zender met voornamelijk spraak. De NPO heeft hier niet voor gekozen. Mocht er later schaarste zijn of juist behoefte voor meer bandbreedte, dan kan dit beleid te zijner tijd worden aangepast. Er zijn zeer weinig reactie bij de NPO binnengekomen toen de bandbreedte van Radio 4 Klassiek teruggebracht werd van 128 kbps naar 64 kbps.

Klachten waren er ook toen de NPO begin dit jaar overging van DAB naar DAB+. Op zich waren dat relatief weinig klachten, omdat er maar ongeveer 4000 DAB-only radio’s in Nederland in omloop waren. Die waren nu nutteloos geworden. De klachten kwamen vooral van Radio 5 Nostalgia luisteraars, die DAB gebruikten als alternatief van de AM frequentie van deze zender. Die AM frequentie wordt trouwens op 1 september 2015 uitgeschakeld, en momenteel luistert nog een kwart van de 250.000 Radio 5 luisteraars naar deze AM frequentie. Een uitdaging.

Vanaf 15 mei begint er een grote landelijke campagne omtrent Digital Radio+ van de NPO samen met de Vereniging van Commerciële Radio. Op alle 27 zenders en in zendtijd van de STER zal dan veel aandacht besteed worden aan dit nieuwe medium. Voor die datum zullen de nieuwe aanvullende content diensten van de NPO beschikbaar zijn, maar nieuwe zenders moeten we voor die datum niet verwachten.

20140328-183624.jpg

~ door pietboon op 26/03/2014.

11 Reacties to “De plannen van de NPO op Digital Radio+”

 1. Dab is leuk, maar zelf luister ik liever en altijd naar internetradio. Daar is de keus onbeperkt.

 2. Opvallend was ook dat bij de overgang van DAB naar DAB+ door de NPO de foutcorrectie achteruit ging, en daarmee de ontvangst in randgebieden van de dekking ook achteruit ging. Ik vind de keuze om deze ruimte in te zetten voor extra diensten bij bestaande radiokanalen in plaats van betere ontvangst jammer.

 3. Wilt u graag discussie of wetenswaardigheden vermelden? Er is een speciale DAB+ radio forum hiervoor in het leven geroepen. Zie http://www.dabforum.nl

 4. ik vind dat de kop van noord holland achter aan loopt,met dab+ontvangst.
  want in den helder is dab+ van npo niet te ontvangen in de auto en van het 11c bouqet een beetje ontvangst alleen buiten de stad ik vindt dat jammer

 5. Helaas is er gekozen voor kwantiteit (veel zenders) i.p.v. kwaliteit (hoge
  bitrate en goede geluidskwaliteit) Enige maanden geleden waren er test
  uitzendingen in Hilversum te ontvangen op kanaal 5A, met BBC1 en 2 met
  een bitrate van 112 kbs . Dit klonk geweldig en was gehoormatig gelijk aan het FM signaal

 6. De kwaliteit van 64Kbs is echt onder de maat. Ik heb nu een aantal maanden een DAB+ autoradio en je hoort duidelijk van die typische compressie artefacten, zeker als je schakelt tussen eigen MP3′ s van 320 Kbs. Het is een misverstand dat je dat niet zou horen door de achtergrondherrie in de auto maar dat klopt niet. Het ligt verder ook aan de zender en betreffende nummers en de instrumenten die daar in gebruikt worden. Nee, en ik ben echt geen audiofiel maar wel muziekliefhebber.

 7. […] De plannen van de NPO op Digital Radio + […]

 8. Heel frustrerend allemaal dit nieuws over DAB+. Ik heb ik mijn regio (Kop van Noordholland) nog steeds totaal GEEN ontvangst van DAB+. Pas als ik een coax naar zolder trek en daar de antenne op aansluit komt er een piepklein signaal binnen. Dit kan nooit de bedfoeling zijn, heb een mooie ontvanger die zowel FM als DAB+ aankan. Lokatie: Anna Paulowna.

 9. Inmiddels hebben we 2014 ook al bijna gehad en ik ben nog steeds niet in staat om met mijn DAB ontvanger (alleen een “spriet” antenne) de zenders van onze Publieke Omroep te ontvangen. Er wordt gekeken of een snelle uitrol fase 3 mogelijk is. Ja ja, ik moet het eerst zien (horen) alvorens dat te geloven. Ik luister veel naar Radio 5 en dat kan ik na 1 september 2015 vergeten. Of dan de DAB zender in mijn buurt is ingeschakeld? Ik heb er een heel hard hoofd in.

 10. juni 2015; geen ontvangst DAB+ in Den Helder.
  Wat zonde van een mooi cadeau.
  Er is geen goede, eerlijke voorlichting bij aankoop. Ook de NPO zegt dat het mogelijk is .. in heel Nederland.
  ..wat is dat toch?…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: