De Cogas-soap kent alleen verliezers

Het opzeggen van het contract tussen Cogas Kabel en Ziggo per 1 januari 2015, waardoor de digitale abonnees in het Cogas gebied verplicht naar Caiway moeten kent louter verliezers. En er lijkt vooralsnog geen licht aan het einde van de tunnel.

Cogas Kabel levert in negen gemeentes in Twente analoge diensten via de kabel. Abonnees die digitale diensten wilden afnemen konden dat door een overeenkomst tussen Cogas en Ziggo bij die laatste aanbieder doen. Tot nu dan. De overeenkomst is door Cogas opgezegd en abonnees moeten verplicht per 1 januari over naar Caiway of diensten af nemen via de telefoon of satelliet.

Voordat we naar alle verliezers kijken, eerst het achtergrondverhaal. De gemeenten wilde graag in het gehele gebied glasvezel laten aanleggen. Waar de KPN dat pas doet op locaties waar voldoende animo is, werd daar hier niet op gewacht. De kosten moesten dus op een andere manier gefinancierd worden. Cogas vond een partner voor de aanleg, namelijk een investeringsfonds van Rabobank en Bouwfonds. Deze partner is ook eigenaar van Caiway. Het terugverdien model was daar: glasvezel wordt aangelegd maar de klanten moeten dan wel over naar Caiway.

En daar zijn de belangrijkste verliezers, de klanten. Die krijgen nu noodgedwongen een andere aanbieder die niet hetzelfde kan bieden als Ziggo. Zo raken ze hun email adres kwijt en hebben ze geen toegang meer tot de WIFI hotspots van Ziggo. Overstappen hoeft niet verplicht naar Caiway, maar kan ook naar aanbieders die diensten via de telefoonlijn of satelliet bieden, maar blijven bij Ziggo kan niet.

Ziggo is de tweede verliezer. Zij raken klanten kwijt, die bovendien erg boos zijn en reputatieschade opleveren.

Reputatieschade is er zeker voor de derde verliezer, Caiway. Breeduit wordt in de landelijke pers deze aanbieder als inferieur genoemd ten opzichte van Ziggo. Donderdag kwam Caiway noodgedwongen met een kleine handreiking naar de klanten, maar dat komt niet in de buurt van wat de klanten willen.

Cogas en de negen gemeentes die aandeelhouder zijn van Cogas zijn speelballen in dit hele schouwspel. Ze hebben niet de zeggenschap om de ontstane situatie bij te sturen. Die zeggenschap ligt bij de investeerders: Rabobank en Bouwfonds.

Politiek en pers zijn nu de enige strohalmen die de verliezers hebben om de investeerders te beïnvloeden. En aanstaande zaterdag zal dat in het tv programma Kassa een voorlopig hoogtepunt bereiken.

~ door pietboon op 24/10/2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: