Skyscraper Live: koordwandelen in winderig Chicago

IMG_4983.JPG

Koordwandelaar Nik Wallenda maakt zich op voor een nieuwe zenuwslopende stunt en Discovery is er weer live bij. In de nacht van zondag 2 op maandag 3 november om 00.00 uur (Nederlandse tijd) zal The King of the Highwire een lange luchtwandeling maken tussen de wolkenkrabbers van Chicago. Zonder veiligheidsgordel en gedeeltelijk geblinddoekt.

Skyscraper Live with Nik Wallenda is in de nacht van zondag 2 op maandag 3 november om 00:00 uur te zien op Discovery.

Vorig jaar verbaasde hij nog de wereld door als eerste persoon de Grand Canyon over te steken op een dun koord – gadegeslagen door 13 miljoen tv-kijkers – nu verkiest hij de drukke miljoenenstad als zijn werkterrein. Extra gevaarlijk is de sterke wind die door de wolkenkrabbers kan gieren en die Chicago niet voor niets de bijnaam de Windy City heeft gegeven. Kan hij opnieuw overeind blijven en zijn toch al lijst van verbazingwekkende stunts aanvullen met wat hij zelf de most incredible tightrope van zijn carrière noemt? Discovery volgt het live.

Nik Wallenda weet heel goed hoe gevaarlijk wind kan zijn voor een koordwandelaar. Zijn overgrootvader Karl Wallenda viel in 1978 dodelijk naar beneden nadat hij zijn evenwicht was verloren door een plotselinge windvlaag. Toch kiest hij er voor om de stunt zonder veiligheidsgordel te doen. In een eerder interview legde hij al eens uit dat valbeveiliging je een ‘vals gevoel van veiligheid’ geeft. Zo viel de broer van zijn overgrootvader ooit in een net waar hij vervolgens weer uit stuiterde en alsnog overleed. ‘Zo’n beveiliging geeft je de verkeerde mindset. Omdat je een anker hebt, denk je ook dat je het kunt gebruiken.’ Bij een andere spectaculaire wandeling over de Niagarawatervallen was hij nog verplicht om een veiligheidszekering te dragen, maar nu loopt hij weer zonder.

Voor de veiligheid vertrouwt Nik liever op zijn levenslange ervaring en gedegen voorbereiding. Hij liep al over een koord voordat hij geboren werd. Dat was toen nog veilig in de buik van zijn moeder, die net als Nik een vermaard koorddanser is. Ze komen uit de beroemde Wallenda-familie die al tweehonderd jaar lang kunsten vertoont op kabels van amper vijf centimeter in doorsnee. Nik is inmiddels de zevende generatie en was van jongs af aan vastbesloten om in de voetsporen te treden van zijn legendarische voorouders. Op zijn tweede maakte hij al zijn eerste echte pasjes op het koord en op zijn vierde kon hij dat zonder hulp van zijn ouders. Toen hij pas dertien was, gaf hij zijn eerste show waarbij hij tien meter boven de grond balanceerde. Ook al zonder valbeveiliging.
Nik Wallenda heeft inmiddels veel stunts en records op zijn naam staan. Naast zijn recente wandelingen over de Niagarawatervallen en de Grand Canyon zette hij ook de volgende prestaties neer:

2001: Levende piramide van acht personen die samen over een koord liepen dat 9 meter boven de grond hing. Hij vestigde dit record samen met zeven familieleden.

2008: Langste (71,6 meter) en hoogste (41,5 meter) fietsrit over een koord.
2010: Verbetering van hoogste fietsrit op 72,5 meter hoogte.

2010: Skywalk over een afstand van 610 meter.

2011: Wandelen op een Wheel of Death bovenop een gebouw van 23 verdiepingen.

2011: Hangen aan een helikopter met zijn tanden op een hoogte van 76 meter.

2012: Koordwandelen boven de Niagara Watervallen

2013: Koordwandelen boven de Grand Canyon op een hoogte van 450 meter.

Trailer

~ door pietboon op 25/10/2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: