Rosetta landing op komeet op NGC en Discovery

IMG_1080.JPG

Nooit eerder landde een ruimtevaartuig op een komeet, maar als alles goed gaat, zal dat op 12 november aanstaande wel het geval zijn. Het ruimteschip Rosetta stuurt dan zijn lander Philea richting de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, een ijsklomp van amper 4 kilometer doorsnede die ver weg door ons zonnestelsel zweeft. Het is het einddoel van een reis die 10 jaar geleden begon begon toen Rosetta in de lucht werd gebracht voor een bestemming die op een afstand ligt van zo’n 6,5 miljard kilometer. Zowel NGC als Discovery besteden aandacht aan de landing.

NGC

Op NGC vertelt ‘Comet Catcher: The Rosetta Landing’ het verhaal van een van de meest complexe en ambitieuze ruimtemissies ooit ondernomen. Deze special van een uur gaat op woensdag 12 november om 20.00 uur in première op National Geographic Channel, vlak nadat vanuit het ESA-vluchtleidingcentrum in Darmstadt bekend is of de landing succesvol is geweest. ‘Comet Catcher: The Rosetta Landing’ volgt een team van het European Space Agency, terwijl ze voor het eerst proberen om een ruimtevaartuig te laten landen op een komeet bedekt met ijs en sneeuw. Wetenschapper Diederik Jekel is de verteller van de documentaire ‘Comet Catcher: The Rosetta Landing’. Diederik: “Het is een project van enorme proporties en al dertig jaar in voorbereiding. Voor de ruimtevaart en voor de ESA in het bijzonder hoop ik dat dit als een succes de geschiedenis in gaat.”

Na een reis van bijna tien jaar kwam de Rosetta-sonde begin augustus 2014 in de buurt van de komeet 67P, die op zo’n 400 miljoen kilometer afstand van de aarde in een baan om de zon draait. Doel van de missie: de oorsprong en evolutie van ons zonnestelsel beter te begrijpen en de rol die kometen kunnen hebben gespeeld bij het ontstaan van het leven op aarde te onderzoeken. Op 12 november 2014 op miljoenen kilometers afstand van de aarde zal het ruimtevaartuig Rosetta proberen geschiedenis te schrijven door met een snelheid van 66.000 kilometer per uur te landen op de ijzige rots 67P. Een internationaal team wetenschappers werkt de klok rond om ervoor te zorgen dat de komeetjager Rosetta en de lander Philae de reis overleven om hun missie te volbrengen. Als dat lukt, kunnen Rosetta en Philae helpen om in ons verleden te duiken en de geheimen van onze oorsprong te onthullen.

De avondprogrammering van NGC is op 12 november als volgt:

17.00 uur Earth: Making of a Planet
19.00 uur Andre Kuipers: de Missie
20.00 uur Comet Catcher: The Rosetta Landing
21.00 uur Cosmos – A Space Odyssey: When Knowledge Conquered Fear
22.00 uur Comet Catcher: The Rosetta Landing
23.00 uur Comet Encounter
24.00 uur Comet Catcher: The Rosetta Landing

Discovery

Een verslag van deze hele missie inclusief de beoogde landing wordt ook uitgezonden op Discovery in de documentaire ‘Rosetta: Landing on a Comet’. Rosetta: Landing on a Comet is op zondag 23 november om 21:00 uur te zien op Discovery.

Het zal een precisieworp worden om Philea – die een afmeting van een wasmachine heeft – op de kleine ijsklomp te krijgen. Twee harpoenachtige klauwen moeten er vervolgens voor zorgen dat de lander niet terug stuitert, want door de geringe massa van de komeet is er niet genoeg zwaartekracht om hem vanzelf aan de grond te houden. Als dat allemaal lukt, begint zijn missie pas echt: het verkennen en analyseren van het materiaal van de 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Het moet ons meer informatie geven over rol die kometen hebben gespeeld bij de vorming van het zonnestelsel, onder meer bij het ontstaan van de oceanen op aarde. Ondertussen onderzoekt Rosetta de komeet van een afstandje en zal het in detail kijken naar diens nevelige ‘staart’. Het totale onderzoek zal meer dan een jaar in beslag nemen totdat de komeet, samen met Rosetta en Philea, verdwijnt naar het buitenste deel van ons zonnestelsel.

~ door pietboon op 06/11/2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: