Gesteggel over de erfenis van Jimi Hendrix, James Brown en Stieg Larsson

IMG_5105.JPG

Alsof een sterfgeval al niet verdrietig genoeg is, kan de afhandeling van een testament pas echt voor drama zorgen. Zeker als het om een beroemdheid gaat die veel geld achterlaat. De nieuwe serie ‘The Will’ bespreekt enkele complexe zaken waarbij verschillende nabestaanden ruziën over de erfenis van een overleden zanger, schrijver of sportman.

The Will is vanaf zondag 7 december tot en met zondag 11 januari om 18:30 en 19:20 uur te zien op ID.

Zoals gebeurde na de dood van James Brown in 2006 toen bleek dat de overleden soulzanger het grootste deel van zijn geld naliet aan een fonds voor kansarme kinderen, waardoor zijn echtgenote en kinderen met lege handen achterbleven. Ook opmerkelijk is de geruchtmakende zaak rond de nalatenschap van de Zweedse schrijver Stieg Larsson die na zijn dood pas doorbrak met zijn Millennium-trilogie, maar geen officieel testament had om zijn miljoenen na te laten aan de vrouw met wie hij bijna zijn hele leven samen was. Verder bespreekt The Will in dit seizoen het gesteggel rond de erfenis van onder meer Jimi Hendrix, blueslegende Robert Johnson en basketballer Ted Williams. Betrokken vrienden, familieleden en collega’s vertellen allen hun kant van het verhaal.

Toen James Brown in 2006 overleed, bleek tot verbijstering van zijn familie dat hij het grootste deel van zijn vermogen in een fonds wilde stoppen voor kansarme kinderen. Zijn zes volwassen kinderen kregen slechts zijn persoonlijke bezittingen en zijn echtgenote helemaal niets. Het leidde tot grote verontwaardiging bij vooral echtgenote Tomi Rae Hynie en dochter Yamma Brown, zeker toen ze te horen kregen dat ongeveer de helft van al het geld (waard 20 miljoen dollar) als onkosten zou gaan naar de drie financieel adviseurs en beheerders van zijn erfenis, inclusief James Browns advocaat Albert Dallas. Tomi en Yamma verdenken de adviseurs ervan James Brown beïnvloed te hebben bij het opstellen van diens testament in hun eigen voordeel en vechten het juridisch aan. Dallas weerlegde hun aantijging met de opmerking dat “Mr. Brown een persoon was die jou kon beïnvloeden, maar dat jij zeker niet Mr. Brown kon beïnvloeden.” Wie krijgt uiteindelijk gelijk in de rechtszaal?

Een ander opmerkelijk verhaal is dat van de Millennium-miljoenen van Stieg Larsson. De Zweedse journalist en schrijver overleed in 2004 op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval, net op het punt dat hij zijn pas voltooide trilogie zou uitgeven. Hoewel hij meer dan dertig jaar had samengeleefd met de vrouw van zijn leven, Eva Gabrielson, kreeg zij niet de zeggenschap over zijn werk, noch over de honderden miljoenen die later verdiend werden met het onverwachte succes van de boeken. Hij had wel een testament opgesteld in 1977, maar omdat dat niet rechtsgeldig was én omdat ze nooit officieel getrouwd waren, kon ze nergens aanspraak op maken. De erfenis ging naar Larssons vader en broer die aanvankelijk weigerden Eva te betrekken bij het uitgeven van Larssons boeken en haar ook niet liet meedelen in de gigantische winsten. Het ging Gabrielson naar eigen zeggen niet eens om het geld, maar om de zeggenschap over hoe het levenswerk van haar partner geëxploiteerd zou worden. En dan nog niet eens zozeer de Millennium-trilogie, maar vooral de politieke documenten die hij ook geschreven had. Maar zonder juridische basis was ze volkomen afhankelijk van de goede wil van Larssons familie met wie Stieg zelf maar weinig contact had gehad. Het laat eens te meer zien hoe belangrijk het regelen van een goed testament is. Zeker als je een meesterwerk op de plank hebt liggen.

Trailer

~ door pietboon op 27/11/2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: