UPC vs NBC Universal: een gevecht met louter verliezers

Het is nu enkele dagen nadat UPC aan hun kijkers meedeelde dat per 1 juni de distributie van de drie NBC Universal zenders – 13th Street, Syfy en E! – zal stoppen. Een beslissing die geen rationale heeft want deze beslissing kent louter verliezers: UPC, NBC Universal én de kijkers. En daarom een absoluut niet te begrijpen beslissing.

UPC heeft weinig vrienden gemaakt in de afgelopen week. Met het stoppen van deze drie zenders stoppen niet alleen erg geliefde zenders, ook de zenderpakketten waarin ze zaten worden minder aantrekkelijk voor de abonnees. Vooral het zogeheten Royaal pakket wordt erg verarmd, en kijkers maken dat op sociale media goed duidelijk. Het is onduidelijk wat het Britse Liberty Global, het moederbedrijf van UPC en Ziggo, met deze beslissing eigenlijk wilt bereiken.

NBC Universal verliest met het vertrek bij UPC niet alleen marktaandeel in het huidige UPC gebied, maar zeker ook in het oude Ziggo gebied. Alhoewel de zenders contractueel daar voorlopig nog wordt doorgegeven, is het met de overname van Ziggo door UPC ondenkbaar dat er in de nabije toekomst aparte doorgifte contracten voor UPC en Ziggo blijven. Wat is de overlevingskans van de drie zenders in Nederland zonder het nieuwe Ziggo.

En de kijker staat zoals altijd buiten spel. Al heeft formeel de kijker de mogelijkheid het abonnement te stoppen en over te stappen naar bijvoorbeeld KPN. Het zal een relatief beperkt aantal zijn die dat echt doet. Maar in een tijd van veel veranderingen die op de UPC klanten afkomt, had rust in het aanbod belangrijk geweest.

Liberty Global en NBC Universal zijn beide grote reuzen met kantoren in Groot Brittanië en de VS. Misschien hoeft er dus helemaal geen argument te zijn voor beslissingen, en gaat men lekker verder tot de orde van de dag.

~ door pietboon op 14/02/2015.

2 Reacties to “UPC vs NBC Universal: een gevecht met louter verliezers”

  1. Liberty Global Brits? Ja het is een plc. maar Liberty Global is ook een Inc. (Amerikaans) en een BV. Oftewel ze zoeken belasting- en wettechnisch de gunstigste plek. Liberty global is een AMERIKAANS bedrijf, met in de top vooral Amerikaanse directieleden die vanuit het Amerikaanse Colorado (Englewood) besturen, beursgenoteerd in de Verenigde Staten, met Amerikaanse eigenaren (John Malone is de grootste aandeelhouder en president, net zoals Malone dat is van Discovery Communications en andere bedrijven).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: