Regionale publieke omroepen starten uitzendingen DAB+

De regionale publieke omroepen gaan gefaseerd vanaf 15 maart van start met digitale radio uitzendingen. Net als de landelijke radiostations zijn de regionale omroepen dan niet alleen via FM en internet gratis te beluisteren, maar ook via de nieuwe digitale standaard DAB+.

In Nederland zijn voor de regionale omroep vijf uitzendgebieden (Allotments) aangewezen. In ieder gebied wordt één netwerk gebouwd waarin maximaal 18 radiozenders kunnen uitzenden via DAB+. Alle regionale omroepen hebben een vergunning om in het eigen verzorgingsgebied uit te zenden.

Inkoopprocedures zijn afgerond
De publieke regionale omroepen moeten de frequenties samen met een aantal commerciële omroepen in gebruik nemen. Daardoor was een gezamenlijke inkoopprocedure nodig, die na langdurige gesprekken heeft geleid tot de selectie van Broadcast Partners als netwerkoperator. Later dit jaar zullen de uitzendingen dan ook samen plaatsvinden. ROOS, het samenwerkingsverband van de 13 regionale publieke omroepen, heeft de inkoopprocedure, een Europese aanbesteding, begeleid.

De digitale uitzendingen zullen gefaseerd worden gestart. Als eerste zijn vanaf 15 maart Omroep Zeeland, RTV Rijnmond en Omroep Brabant in het allotment 9D-Z (Zeeland, Goeree Overflakkee en de westrand van Noord-Brabant) te ontvangen.

Op 1 mei van dit jaar starten de uitzendingen van Omroep Gelderland, L1, RTV Oost, RTV Drenthe, RTV Noord, Omrop Fryslân, RTVNH en Omroep Flevoland in de allotments 7A (Brabant, Limburg, Betuwe), 6B (Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Oostelijk Friesland, oostelijk Flevoland), en 9D-N (Friesland, Waddengebied en noordelijk Noord-Holland).

Vanaf 1 september 2015 zijn Omroep West, RTV N-H en RTV Utrecht in allotment 8A (Zuid-Holland, Groot Amsterdam en de Zaanstreek) te ontvangen. Op 1 januari 2017 tenslotte wordt de ontvangst uitgebreid met de provincie Utrecht, ‘t Gooi en Almere, waardoor de ontvangst van Radio M (RTV Utrecht), Radio Noord-Holland en Omroep Flevoland in vrijwel het gehele verzorgingsgebied gerealiseerd wordt.

Om digitale radio, dus ook de regionale publieke omroep, via DAB+ te kunnen luisteren is een geschikt DAB+-radiotoestel nodig. Steeds meer nieuwe auto’s worden hier standaard mee uitgerust. Bij winkelketens en in webshops zijn verschillende merken en modellen te koop, toestellen voor zowel thuis als onderweg. Luisteren naar digitale radio is verder helemaal gratis.

~ door pietboon op 13/03/2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: