‘The Final Days of Anne Frank’ op 4 mei in première op NGC

AnneFranksHolocaust_LR_031 site

Anne Frank is een van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust. Haar geschreven relaas leeft voort bij miljoenen mensen in de wereld en heeft het verhaal van de vele slachtoffers een gezicht gegeven. ‘The Final Days of Anne Frank’ is een reconstructie van wat er met de familie Frank na hun arrestatie gebeurde, zowel met behulp van historisch foto- en filmmateriaal als met ooggetuigenverslagen van kampoverlevenden die Anne hebben gekend. Jeroen Krabbé geeft  de internationale documentaire een Nederlandse stem en vertelt het verhaal.

‘The Final Days of Anne Frank’ wordt op maandag 4 mei om 20.02 uur uitgezonden op National Geographic Channel.

In ‘The Final Days of Anne Frank’ worden de gebeurtenissen na de arrestatie op 4 augustus 1944 uitvoerig gedocumenteerd. De documentaire duurt ruim anderhalf uur. Verschillende experts en historici komen aan het woord en daarnaast vertellen Annes jeugdvriendinnen Nanette Blitz-Konig en Hannah Pick-Goslar uitvoerig over hun herinneringen aan Anne Frank.

Nanette ontmoette Anne voor het eerst in oktober 1941 op het Joods Lyceum. “Anne was heel levendig. Een echte kletskous. Ze vond het leuk om gezien en gehoord te worden…” Ongelofelijk genoeg zouden Anne, Nanette en ook Hannah elkaar terugvinden in het concentratiekamp Bergen-Belsen.  Ze spraken met elkaar door de hekken heen en klampten zich vast aan de hoop dat ze het misschien zouden overleven. Nu staat Nanette stil bij haar ervaringen: “Als ik zou blijven zwijgen, hoe moet het dan met die mensen die niet kunnen spreken, die niets meer kunnen zeggen?”

De documentaire belicht ook de nazi’s die betrokken waren bij de dood van Anne. Van Karl Silberbauer, de naziofficier die de arrestatie verrichtte en het Achterhuis binnenviel, tot Josef Kramer, indertijd bekend als ‘het Beest van Belsen’, een beruchte oorlogsmisdadiger die direct verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van duizenden joden.

Na de arrestatie, werden de familie Frank en de andere vier onderduikers van het Achterhuis, na een kort verblijf in doorgangskamp Westerbork, naar Auschwitz gedeporteerd. Bij hun aankomst in de nacht van 5 op 6 september 1944 werden ze aan een selectieproces onderworpen waarbij mannen en vrouwen van elkaar werden gescheiden. Otto Frank, die de oorlog overleefde, zou zijn gezin nooit meer terugzien.. Anne en haar zus Margot werden naar concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd, hun moeder bleef in Auschwitz achter en stierf. In Bergen-Belsen stonden Anne en Margot chaos, kou, honger en ziekte-epidemieën te wachten.  Ergens in februari 1945 overleden zij, een paar weken voordat de Engelsen het kamp bevrijdden, op 15 april 1945.

~ door pietboon op 21/04/2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: