Maar liefst elf nieuwe documentaires tijdens Shark Week


De haai is misschien wel het meest tot de verbeelding sprekende dier op aarde. Gevreesd door zwemmers en surfers, geliefd door onderzoekers, biologen en… tv-kijkers. Omdat we maar niet uitgepraat raken over dit machtige prehistorische zeeroofdier zendt Discovery in de week van 13 juli maar liefst elf nieuwe documentaires uit in een onvervalste ‘Shark Week’.

Shark Week is vanaf maandag 13 juli tot en met zaterdag 18 juli elke dag van 21:00 uur tot 23:00 uur te zien op Discovery Channel.


Van mysterieuze Ninja sharks tot supersnelle makreelhaaien en van een zeldzame groep witte haaien bij Cuba tot een witte seriemoordenaar voor de kust van Californië. Ook zoeken we een antwoord op de dood van een witte haai in Australië door een beest dat misschien wel nóg gevaarlijker is.

Island of the Mega Shark | maandag 13 juli om 21.00 uur

In de wateren rond het kleine eiland Guadalupe in de Stille Zuidzee schijnen de grootste witte haaien ter wereld te leven. Maar waarom juist daar? Drie vermaarde haaienexperts, Jeff Kurr, Andy Casagrande en Dickie Chivell, duiken het water in om dat te onderzoeken. Met moderne technologieën proberen ze nieuwe inzichten te krijgen op haaiengedrag en te weten te komen waarom deze mega-haaien Guadalupe uitkiezen. Is het om te paren, te eten of om uit te rusten op weg naar een andere bestemming?

Ninja Sharks | maandag 13 juli om 22.00 uur

Over een periode van miljoenen jaren hebben zes haaiensoorten zich ontwikkeld tot efficiënte jaagmachines. Deze ‘ninja sharks’ – de stierhaai, zalmhaai, hamerhaai, kortvinmakreelhaai, alopias en oceanische witpunthaai – hebben elk hun unieke kwaliteit tot in de perfectie verfijnd waarmee ze hun prooien kunnen overklassen. In Ninja Sharks worden deze haaien van dichtbij bekeken. In het bijzonder de moeilijk benaderbare alopias (tresher shark). Een team van onderzoekers probeert een chip op deze haaiensoort te krijgen zodat hun bizarre jaagpatroon vastgelegd kan worden op film – iets wat nog nooit eerder is gedaan.

Bride of Jaws | dinsdag 14 juli om 21.00 uur

Met een lengte van bijna vijf meter is ze een van de grootste haaien die ooit voorzien is van een chip: Joan of Shark. Hierdoor kunnen we voor het eerst het leven volgen van een van de grootste witte haaien en achterhalen hoe ze paren en waar ze bevallen.

Monster Mako | dinsdag 14 juli om 22.00 uur

De makreelhaaien zijn de snelste haaien ter wereld. Ze zijn zo snel dat het moeilijk is om er eentje te zien. De documentaire ‘Monster Mako’ gaat op zoek naar een groep kortvinmakreelhaaien (mako’s) die voor de kust van de Golf van Mexico zijn waargenomen en waarvan er eentje ruim vijf meter lang zou zijn.

Return of the Great White Serial Killer | woensdag 15 juli om 21.00 uur

Op 22 oktober 2010 werd de 19-jarige Lucas Ransom voor de kust van Surf Beach Californië gedood door een witte haai. Exact twee jaar later op 23 oktober 2012 werd opnieuw iemand gegrepen op dezelfde locatie. In beide gevallen zou het gaan om een witte haai van circa vijf meter lang. Is hier sprake van een tweejaarlijks patroon van een serial killer? Brandon McMillan wil het weten en bezoekt Surf Beach in oktober 2014 om te kijken of de seriemoordenaar terugkeert?

Cuban Shark | woensdag 15 juli om 22.00 uur

Ian Shive en een team van natuurbeschermers gaan naar Cuba om een van de meest afgelegen haaienhabitatten te onderzoeken. Zeventig jaar nadat hier de grootste witte haai ooit was gevonden – een haai van zeven meter lang bijgenaamd The Cuban – zoeken de experts naar een populatie van wellicht nog grotere witte haaien die al meer dan honderd jaar in deze afgelegen wateren leven.

Shark Island | donderdag 16 juli om 21.00 uur

De documentaire Shark Island onderzoekt een nieuwe reeks dodelijke aanvallen door stierenhaaien. Haaienexperts proberen te achterhalen wat de reden kan zijn van deze plotselinge toename van haaienaanvallen en wat ze kunnen doen om dit te voorkomen.

Sharks of the Shadowlands | vrijdag 17 juli om 21.00 uur

Voor het eerst lukt het duikers in Nieuw-Zeeland om een chip te plaatsen in de gevlekte zevenkieuwshaai. Deze haaiensoort, die niet vijf maar zeven kieuwen heeft, blijft een klein mysterie voor haaienexperts. Met de chip hopen ze meer inzicht te krijgen in het gedrag van deze haaien om aanvallen op mensen in de toekomst te voorkomen.

Alien Sharks: Return to the Abyss | vrijdag 17 juli om 22.00 uur

Haaienonderzoeker Paul Clerkin gaat in Madagascar op zoek naar zeldzame ‘alien sharks’.

Super Predator | zaterdag 18 juli om 21.00 uur

In Nieuw Zeeland onderzoeken wetenschappers een diepe zeegeul waar mogelijk een superroofdier zou leven dat groot genoeg is om het op te kunnen nemen tegen een witte haai.

Alien Sharks 3 | zaterdag 18 juli om 22.00 uur

Haaienonderzoeker Paul Clerkin duikt opnieuw de oceaan in om op zoek te gaan naar zeldzame ‘alien sharks’.

~ door pietboon op 02/07/2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: