Direct From Pluto: First Encounter op Discovery

Pluto gold lang als de verste planeet van ons zonnestelsel, maar wordt sinds 2006 gezien als een dwergplaneet die deel uitmaakt van de Kuipergordel. Niettemin zijn sterrenkundigen altijd zeer geïnteresseerd geweest in dit kleine hemellichaam dat op een afstand van maar liefst 5 miljard kilometer van ons vandaan staat. Vandaar dat zij eveneens in 2006 de supersnelle ruimtesonde New Horizons lanceerden die na een tocht van bijna tien jaar – en met een duizelingwekkende snelheid van ruim 15 kilometer per seconde! – in juli bij Pluto aan kwam. 

Direct From Pluto: First Encounter is op zondag 16 augustus om 22:00 uur te zien op Discovery.


Wat voor een nieuwe informatie zal men ontdekken? In de documentaire ‘Direct From Pluto: First Encounter’ wordt hierop ingegaan en wordt dit bijzondere hemellichaam en zijn verschillende manen nader bekeken. Van zijn glorieuze ontdekking in 1930 tot zijn ‘degradatie’ tot dwergplaneet. Wat weten we al van hem en wat verwachten wetenschappers nog meer te leren?

Pluto heeft een doorsnede van 2300 kilometer en is daarmee kleiner dan onze eigen maan. Toch geeft Pluto zelf ook nog vijf manen, waarvan Charon de bekendste is. Pluto staat zo ver van de zon af dat een omwenteling 248 jaar duurt. De dwergplaneet maakt deel uit van de Kuipergordel, een verzameling van vele miljarden komeetachtige objecten die voorbij Neptunes (inmiddels de verste planeet van ons zonnestelsel) ligt. De ruimtesonde New Horizons heeft Pluto gepasseerd, en zal nu deze Kuipergordel nader onderzoeken.

~ door pietboon op 04/08/2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: