NGC: Namaakivoor bewijst betrokkenheid Kony bij smokkel

National Geographic is erin geslaagd om met behulp van verborgen gps-zenders in nepslagtanden de smokkelroute van ivoorstropers vast te leggen. Het namaakivoor legde in twee maanden tijd 950 kilometer af, van de Centraal-Afrikaanse Republiek via een vermoedelijke basis in Zuid-Soedan van de beruchte Oegandese rebellenleider Joseph Kony naar Soedan. National Geographic heeft dat woensdag, op Wereld Olifantendag, bekendgemaakt.

De documentaire Warlords of Ivory gaat in Nederland op zondag 13 september om 21.00 uur in première op National Geographic Channel.


National Geographic Magazine publiceert het onthullende verhaal van onderzoeksjournalist Bryan Christy in het septembernummer, dat op 27 augustus verschijnt.

National Geographic organiseert in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WNF) begin september een persviewing van de Nat Geo Special: Warlords of Ivory, in aanwezigheid van Christy. Voor WNF is de aanpak van wildlife crime topprioriteit. De omvang van de olifantenstroperij is enorm: rond de 30.000 Afrikaanse olifanten worden jaarlijks afgeslacht voor hun slagtanden. Het grootste deel van het ivoor gaat naar China.
Het is bekend dat in het instabiele Midden-Afrika de stroperij in handen is van gewapende groepen zoals het door Kony geleide Verzetsleger van de Heer (LRA). Overlopers uit dit rebellenleger bevestigden tegenover Christy dat ze olifanten hebben afgeslacht en het ivoor vervolgens te voet naar een basis van Kony hebben gebracht. Die zou de slagtanden hebben verkocht aan het Soedanese leger, of mogelijk geruild tegen wapens en munitie. “Het ivoor stelt de LRA in staat terreur te blijven zaaien”, stelt Christy.

Volgens het WNF is nog niet eerder zo duidelijk in beeld gebracht dat met olifantenivoor oorlogen worden gefinancierd. Wildlife crime expert Christiaan van der Hoeven is onder de indruk van het onderzoeksproject: “Bryan Christy heeft met eigen ogen gezien dat rangers in de regio met gevaar voor eigen leven de olifanten in de nationale parken beschermen. De VN heeft onlangs voor het eerst een resolutie over wildlife crime aangenomen. Het is nu van belang dat de internationale gemeenschap criminele organisaties snel en hard aanpakt.”

De Amerikaan Christy staat aan het hoofd van de Special Investigations Unit van National Geographic, in het leven geroepen om diepgravend onderzoek te doen naar wildlife criminaliteit. Eerdere reportages van zijn hand, waaronder ‘Bloedivoor’ (2012), leidde in verschillende landen tot striktere wetgeving tegen smokkel. De reportage ‘Tand om tand’ dat in het septembernummer wordt gepubliceerd, maakte Christy samen met nieuwsfotograaf en World Press Photo-winnaar Brent Stirton.

~ door pietboon op 13/08/2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: