NPO verhoogt audiokwaliteit DAB+

De NPO geeft haar radiokanalen op DAB+ vanaf vandaag door in een betere audiokwaliteit. De bandbreedte die beschikbaar is voor de radiokanalen op DAB+ is verhoogd. Voor NPO Radio 1 en 4 gaat het zelfs om een verdubbeling van de bandbreedte. Ook is de codering aangepast, iets dat de kwaliteit ten goed komt.

NPO Radio 1 en NPO Radio 4 zijn de verrijkende hoofdzenders van de NPO. Deze twee kanalen worden vanaf vandaag met 128kbps doorgegeven via DAB+, dit was tot nu 64kbps. Voor NPO Radio 1 is dit inclusief de data stream, waardoor er effectief 96 kbps overblijft voor audio. De overige NPO zenders, waaronder de vier verbindende hoofdzenders, zijn met 50% verhoogd naar 96kbps.

De verbindende hoofdzenders zijn NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5 en NPO FunX. Ook de subkanalen van de NPO, inclusief NPO Radio 6 dat volgend jaar een subkanaal wordt, hebben 96kbps bandbreedte gekregen.

Naast een uitbreiding van de bandbreedtes heeft de NPO de codering aangepast van HE-AAC naar AAC-LC (low complexity), waardoor de audio kwaliteit binnen de bandbreedte is verbeterd. AAC-LC is een oudere codering, en is ook de codering die in iPods wordt gebruikt.

~ door pietboon op 08/10/2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: