Nieuwe NGC serie ‘Breaktrough’ onthult de wereld van morgen

De nieuwe zesdelige serie ‘Breakthrough’ gaat van start op zondag 8 november om 22.00 uur op National Geographic Channel en biedt een diepgaande en fantasierijke visie op wetenschappelijke ontdekking. Elke aflevering volgt wetenschappers die werken aan innovatieve projecten met baanbrekende mogelijkheden: het oplossen van dringende problemen.

Aan bod komen onder andere de ontwikkeling van een Ebola-vaccin, het vinden van een manier om hersenaandoeningen tegen te gaan of het bedenken van een nieuwe methode voor het verzamelen van water voor een Afrikaans dorp dat is verwoest door droogte. De kern van elk verhaal is dat het creatieve potentieel van getalenteerde mensen kan leiden tot een revolutionaire verandering. Wanneer mensen hun verbeelding aan het werk zetten, is alles mogelijk. Elke aflevering is geregisseerd door een Hollywood-talent: Angela Bassett, Peter Berg, Paul Giamatti, Akiva Goldsman, Ron Howard en Brett Ratner.

Fighting Pandemics (regisseur Peter Berg) – 8 november
Peter Berg neemt de kijker mee naar de soms hartverscheurende wereld van de pioniers die proberen een uitbraak af te wenden en de wereld van toekomstige pandemieën te redden. De recente Ebola-uitbraak dwong de medische wetenschap om net zo snel te evolueren als het virus. Van antibiotica tot vaccins en computerprogramma’s die voorspellen hoe virussen zich verspreiden. Nieuwe manieren worden gebruikt om een groot aantal virussen in de nabije toekomst te bestrijden, waaronder HIV, influenza, dengue, malaria en andere dodelijke ziektes. Fighting Pandemis volgt dr. Erica Ollman Saphie die een wereldwijd consortium organiseerde om een antilichaam te vinden voor de behandeling van een virale hemorragische koorts, waaronder ebola. En dr. Ian Crozier, een World Health Organisation (WHO) viroloog, die in Sierre Leone de strijd aanging met Ebola en daar zelf de ziekte opliep. Veertig dagen lang zat hij opgesloten in een geïsoleerde afdeling aan de Emory University Hospital. Crozier herstelde, maar het virus vermenigvuldigde nog in zijn oog.

More Than Human (regisseur Paul Giamatti) – 15 november
De kans is groot dat je een cyborg kent in je omgeving of er zelf een bent: een persoon die afhankelijk is van technologie, zoals een kunstmatige ledemaat of een pacemaker. Maar door vooruitgang in de wetenschap gaat het nog veel verder dan dat. Volg Trish Aelker van Lockheed Martin Exoskeleton Technologies, die exoskeletten bouwt die gewone stervelingen superkracht geven en dr Miguel Nicolelis die met zijn ‘Walk Again Project’ hoop geeft aan mensen met een beschadiging aan het ruggenmerg.

Decoding The Brain ( regisseur Brett Ratner) – 22 november
Na duizenden jaren speculatie over wat zich afspeelt in het menselijk brein, hebben we nu de middelen om deze vraag te beantwoorden. Deze middelen leiden tot onderzoek dat mensen kan helpen met aandoeningen zoals epilepsie en de ziekte van Alzheimer. Vooraanstaande wetenschappers komen in beeld, waaronder dr. John Schenck die meewerkte aan MRI-technologieën, dr. Mohamed Koubeissi, een neuroloog die een baanbrekende behandeling voor epilepsie ontwikkelde en dr. Steve Ramirez. Ramirez doet onderzoek naar het implanteren en wissen van herinneringen en kan daarmee wellicht mensen helpen met een posttraumatische stressstoornis.

The Age Of Aging (regisseur Ron Howard) – 29 november
In de afgelopen Jaren heeft een studie naar het verouderingsproces nieuwe wegen geopend die ons kunnen helpen een gezonder en langer leven te leiden. Kunnen we verder gaan dan het behandelen van individuele ziektes en daarvoor in de plaats het verouderingsproces zelf behandelen? Een groep onderzoekers denkt dat de doorbraak ligt in een langere levensperiode zonder ziekte. Laura Deming houdt zich bezig met projecten die de menselijke gezondheidsverwachting kunnen verlengen en het werk van dr. Brian Kennedy over de biologie van veroudering is cruciaal geweest voor de ontwikkeling van ander onderzoek.

Energy On The Edge (regisseur Akiva Goldsman) – 6 december
We zijn omringd door schone energie, energie die uiteindelijk fossiele brandstoffen zou kunnen vervangen. Het vinden van nieuwe manieren om energie om ons heen te benutten is het werk van vaardige wetenschappers en ingenieurs. Louis Michaud bouwt een tornadomachine en benut de energie die wordt geproduceerd en het team van de US National Ignition Facilty probeert de wereld te redden door het benutten van kracht van gecontroleerde kernfusie.
Water Apocalypse (regisseur Angela Bassett) – 13 december
Californië staat aan de rand van een Apocalyps. Een toekomst met droogte waardoor miljarden aan boerderij-inkomsten en duizenden banen verloren gaan. De uitdaging voor deze staat is niet uniek, over de hele wereld worstelen overheden met stijgende populaties en een vermindering van vers water. Angela Bassett richt zich op inspirerende verhalen van mensen die de wereld willen veranderen. Sandra Postel probeert water terug te brengen naar de Colorado-rivierdelta, die een halve eeuw droog heeft gestaan. De Italiaanse architect Arturo Vittori heeft de taak om een watertoren te bouwen in een afgelegen dorp in Ethiopië.

~ door pietboon op 16/10/2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: