Natuur op grens van nacht en dag in Discovery’s Dawn

De dageraad is een van de mooiste momenten in onze natuur. Het zijn de minuten waarin de nacht overgaat in de dag en de lucht vaak zacht en sfeervol blauw is, indirect verlicht door een zon die nog achter de horizon ligt. De meeste nachtdieren zijn net gaan slapen en de dagdieren beginnen langzaam te ontwaken – klaar voor hun nieuwe avontuur. De vijfdelige serie ‘Dawn’ toont de dageraad op vijf verschillende locaties op aarde in al zijn schoonheid.

Dawn is vanaf maandag 21 december tot en met vrijdag 25 december elke werkdag om 19.00 uur te zien op Discovery Channel.


Van de hitte in de woestijnen van Mexico en de savanne van Zambia tot de koude ochtend in het noorden van Noorwegen. En van de bossen in Canada tot het regenwoud van Brazilië. Door hun verschillende locaties duurt de dageraad op de ene plek langer dan op de ander. Maar overal is hij net zo betoverend.

De eerste aflevering brengt een bezoek aan de snikhete Mexicaanse woestijn op het schiereiland Baja California, een plek waar het kwik overdag kan oplopen tot zo’n 50 graden Celsius. Vandaar dat voor veel dieren de dageraad het laatste moment is om nog voedsel te zoeken, voordat ze de koele beschutting opzoeken – zoals de kleine Mexicaanse wormhagedis en de veel grotere en gevaarlijkere Texaanse ratelslang. Deze twee meter lange koning van de woestijn jaagt tijdens de warme zomers het liefste in de nacht, wat hij goed kan doen dankzij zijn gevoelige sensoren waarmee hij dieren in het pikkedonker kan waarnemen.

Waar de ene diersoort de koelte opzoekt tijdens de dageraad, ontwaken juiste andere om in de warme zon aan het werk te gaan. Zo wisselen de rode mieren de zwarte mieren af tijdens het ochtendgloren en maken de roodkopgieren zich op voor hun verkenningsvluchten over de uitgestrekte woestijn, op zoek naar de overblijfselen van de nachtelijke veldslagen. Om deze voedzame kliekjes op te sporen gebruikt de roodkopgier niet alleen zijn goede ogen, maar ook zijn sterk ontwikkelde reukvermogen, wat voor een vogel vrij uitzonderijk is. Ondertussen ontwaken ook de padhagedissen en gaffelbokken uit hun nachtelijke slaap. Zij gedijen juist prima in de hitte. Voor hen is de dageraad de aftrap voor een nieuwe dag vol nieuw avontuur.

~ door pietboon op 10/12/2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: