Nieuwe ontwikkelingen in geruchtmakende zaak uit ‘Making a Murderer’

Sinds de hitserie ‘Making A Murderer’ vorige maand op Netflix verscheen, is de Amerikaan Steven Avery uitgegroeid tot een van de beroemdste gevangenen ter wereld. Vele kijkers geloven in zijn onschuld en maar liefst een half miljoen mensen tekenden onlangs een petitie om hem vrij te laten. Maar is hij nu schuldig aan de moord op fotografe Teresa Halbach of niet? De documentaire Steven Avery: Innocent or Guilty? bekijkt de belangrijkste details in deze meeslepende moordzaak vanuit verschillende kanten en onthult de laatste intrigerende ontwikkelingen.

Steven Avery: Innocent or Guilty? is op zaterdag 13 februari om 22:00 uur te zien bij ID.

Nieuwe interviews met onder meer Avery’s voormalig advocaat Jerry Buting, voormalig aanklager Ken Kratz, Brendan Dasseys broer Brad Dassey en forensisch expert Peter Massey schijnen nieuw licht op de zaak. De documentaire wordt gepresenteerd door de ervaren NBC-journalist Keith Morrisson en zal te zien zijn in meer dan 100 landen over de hele wereld.

Steven Avery zit al sinds 2005 vast voor de moord op fotografe Teresa Halbach, maar zijn zaak kreeg pas echt wereldwijde aandacht toen Netflix in december 2015 de tiendelige documentaire over hem uitzond. Pikant in het verhaal van Avery is dat hij tussen 1985 en 2003 al onterecht heeft vastgezeten voor een verkrachting die hij altijd ontkend heeft en later ook aantoonbaar nooit had gedaan. Vlak nadat hij in 2005 een zaak was begonnen tegen de politieambtenaren die te maken hadden met deze veroordeling, werd hij beschuldigd van de moord op Teresa Halbach, waarbij vervolgens dezelfde ambtenaren opnieuw betrokken werden in het onderzoek. Het leidt bij velen tot de vraag of Avery er niet om deze redenen ingeluisd is dan wel dat de politie een tunnelvisie had bij het zoeken van de dader. In elk geval wordt door hen gedacht dat de politie de zaak een handje heeft geholpen door te rommelen met het bewijs.

Ondanks de vele tegenwerpingen van zijn advocaten Dean Strang en Jerry Buting wordt Avery in 2007 toch veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating. Ook zijn neefje Brendan Dassey wordt veroordeeld voor betrokkenheid omdat hij daar eerder een verklaring over had afgelegd, een verklaring die hij overigens later in het proces weer introk.

De documentaire praat dus zowel met advocaat Buting als met Brendans broer Brad over de zaak die hen al ruim tien jaar bezighoudt. Ook spreken de makers met Michael Griesbach, schrijver van het boek ‘The Innocent Killer’ dat handelt over de Avery-zaak, en Tom Kertscher, die als verslaggever van de Milwaukee Journal Sentinel destijds de zaak op de voet volgde.

~ door pietboon op 27/01/2016.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: