Drie Nederlandse wetenschappers bootsen Alcatraz-ontsnapping na

Vanaf 27 maart toont Discovery elke zondagavond documentaires die je niet mag missen. De eerste in de reeks is een documentaire met een Nederlands tintje. In ‘Alcatraz: Escaping the Rock’ onderzoeken drie wetenschappers van Nederlandse bodem of de beroemdste gevangenisuitbraak uit de geschiedenis geslaagd kan zijn of niet. De ontsnapping van Alcatraz uit 1962 is altijd omgeven geweest met vraagtekens. Hebben de drie gevangenen veilig de kust bereikt of gingen ze samen met de van regenjassen aan elkaar gelijmde opblaasboot ten onder in de sterke stromingen van de Baai van San Francisco?

Alcatraz: Escaping the Rock is op zondag 27 maart om 21.00 uur te zien op Discovery.

Toen Olivier Hoes, watermanagement ingenieur en docent aan de TU Delft, door de UC Berkeley werd gevraagd om toekomstvoorspellingen te doen over de stromingen en het waterpeil van de baai, bedacht zijn collega Rolf Hut dat ze de computermodellen ook kunnen gebruiken om te berekenen of de drie beroemde gevangenen veilig de kust bereikt konden hebben. Samen met computersimulatie-expert Fedor Baart van Deltares gooiden Hoes en Hut honderden virtuele bootjes in de baai van San Francisco. Om hun model te testen doen de drie wetenschappers het ultieme experiment: Hoes bouwt de boot van regenjassen na en op het moment dat het getij precies gelijk is aan dat van 12 juni 1962, gaan Hoes, Hut en Baart het water van de San Francisco bay op.

Volgens de computervoorspellingen zou het mogelijk zijn geweest om veilig de kust te bereiken. Maar om het echt zeker te weten, willen de wetenschappers het in de praktijk testen. Ze bouwen daarom de originele boot na van identieke regenjassen en gaan vervolgens het water op, op het moment dat de omstandigheden ongeveer gelijk waren aan die van de nacht van 11 op 12 juni 1962. Waar komen zij uit? Kan dit mysterie na dik een halve eeuw eindelijk ontrafeld worden door drie wetenschappelijke waaghalzen uit Nederland? Je ziet het in ‘Alcatraz: Escaping the Rock’.

~ door pietboon op 14/03/2016.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: