NPO Radio 1 doet het nooit goed deze Sportzomer

Op 4 mei stopte de NPO noodgedwongen met haar evenementenkanaal op DAB+, het kreeg van de staatssecretaris voorlopig geen groen licht na bezwaren van commerciele partijen. De Sportzomer op NPO Radio 1 zal daarom een compromis-programma worden met vele verliezers.

Aan de ene kant verliezen zij die een integraal sportverslag willen horen. De NPO zal iedereen op Radio 1 tevreden willen houden met een mix van sport en actualiteit.

Aan de andere kant verliezen zij die geen onderbreking willen van de programmering op NPO Radio 1, en nu van ’s ochtends tot ’s avonds laat een sport programmering krijgen.

Lees ook: Weinig voetbal bij NOS Sportzomer op NPO Radio 1

De BBC doet het anders. De BBC heeft ten eerste al twee actualiteitskanalen, Radio 4 en 5 Live, maar opent ook op momenten dat daar aanleiding toe is een extra digitaal kanaal, 5 Live Sports Extra, voor ononderbroken integrale verslagen.

De geschiedenis van het ontstaan van BBC 5 Live heeft ook te maken met een “evenement”. Tijdens de eerste golfoorlog werd BBC Radio 4 een 24-uur nieuwszender. De BBC kwam er toen al achter dat er ruimte moet zijn voor een verdiepend en een live nieuwskanaal, en dat werden respectievelijk Radio 4 en 5 Live.

Ook de Vlaamse omroep heeft op het digitale DAB net een apart Sporza kanaal.

De Duitse radio doet het, vanwege het federale karakter, weer anders. De ARD gebruikt de regionale netwerken – zoals WDR en NDR – voor de verslaggeving, maar heeft daarnaast ook een sublicentie gegeven aan het commerciële radiostation Sport 1.

En waarom is er in Nederland geen commerciële partij die zich op de radio verslaggeving van sportevenementen stort, al dan niet via een sub-licentie. Zij maakten bezwaar tegen het evenementen kanaal van de NPO, maar komen vooralsnog niet met eigen alternatieven.

Klik hier voor de VRT Radio app voor iOS.

 

~ door pietboon op 11/06/2016.

Eén reactie to “NPO Radio 1 doet het nooit goed deze Sportzomer”

  1. “Ook de Vlaamse omroep heeft op het digitale DAB net een apart Sporza kanaal.”

    Sporza radio betreft een 100% simulcast van Radio 1 en heeft geen enkele meerwaarde. Het bestaat als “zelfstandig” kanaal, maar zelfs de audio PID van Radio 1 wordt gebruikt en heeft dus geen eigen signaal meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: