Twee voormalige CIA-agenten zoeken naar de verstopte miljoenen van Pablo Escobar

Pablo Escobar geldt als een van de rijkste drugshandelaren die ooit geleefd hebben. Op het toppunt van zijn macht in de jaren tachtig verdiende hij 60 miljoen dollar per dag en in totaal zou hij zo’n 50 miljard dollar vergaard hebben. De vraag is waar al dat geld is gebleven sinds zijn dood in 1993. Verwacht wordt dat hij een groot deel verstopt heeft op geheime plekken waar het mogelijk nog steeds ligt. Twee voormalige CIA-agenten – Douglas Laux en Ben Smith – gaan op onderzoek uit. Ze krijgen hulp van de twee Amerikaanse DEA-agenten die destijds Escobar wisten te overmeesteren – bekend ook van de Netflix-serie Narcos – en die nog veel weten over het netwerk rond de voormalige drugsbaron. Ze sturen Doug en Ben naar het hol van de leeuw: barrio Pablo Escobar, de wijk in Medellín die de drugsbaron liet bouwen en waar het nog steeds wemelt van zijn criminele volgelingen.

Finding Escobar’s Millions is vanaf maandag 11 december tot en met maandag 15 januari om 22:30 uur te zien bij Discovery.

Geen acteurs dit keer, maar de echte onverschrokken drugscriminelen van wie je nooit weet hoe ze reageren op buitenstaanders. Doug en Ben doen zich voor als documentairemakers om zo dicht bij de vertrouwelingen van Escobar te komen in de hoop op de juiste informatie. Ook hebben ze de beschikking over de modernste opsporingsapparaten van de CIA waarmee ze dwars door betonnen muren kunnen kijken en diep onder de grond. Winnen ze het vertrouwen van de vrienden van Escobar en vinden ze zijn miljoenen?

Narcos-liefhebbers kunnen hun hart ophalen met deze documentaire reeks. Het programma voelt als een epiloog van de populaire Netflix-serie, maar dan met echte mensen. Geen acterende criminelen en figuranten, maar de echte bad guys en de echte inwoners van de gevaarlijke wijken in Medellín van wie je nooit weet of ze te vertrouwen zijn.

Maar de twee voormalige CIA-agenten weten wat het is om informatie te verkrijgen in gevaarlijk gebied. Douglas Laux werkte tien jaar bij de CIA en infiltreerde onder meer in de Taliban. Ben Smith is pas net gestopt als spion, de reden dat hij in het programma niet zijn echte naam gebruikt. Ze benaderen de zoektocht naar Escobars miljoenen als een militaire operatie die ze opdelen in drie stappen. Stap 1 is het inwinnen van zoveel mogelijk informatie van de mensen die ooit met Escobar hebben samengewerkt, stap 2 is het gebruik van moderne technische opsporingsmiddelen om het geld te vinden en stap 3 is daadwerkelijk graven. Ze gaan niet lichtzinnig te werk en als er drilboren, sloophamers of bulldozers nodig zijn, schuwen ze niet die te gebruiken.

Hun zoektocht begint met een ontmoeting met Steve Murphy en Javier Pena, de voormalige DEA-agenten die destijds Escobar wisten te overmeesteren en die centraal staan in de Netflix-serie Narcos. De mannen zijn inmiddels wat grijzer, maar weten nog steeds veel over het netwerk rondom Pablo Escobar. Op de vraag van Ben of zij denken dat Escobar het geld heeft verstopt, reageren ze beiden positief. Pena: “Zijn winsten liepen destijds in de miljarden, wat doe je met al dat geld?”. Ook Murphy weet for a fact dat Escobar destijds geld liet begraven in huizen, grotten en ‘alles wat ze maar konden vinden’. Pena vult aan met een waarschuwing: “En daarna vermoordden ze de mensen die geholpen hadden met begraven, zodat niemand wist waar het lag – dus dan weet je met wie je te maken krijgt.” Ook weten ze nu hoe moeilijk het zal zijn om de miljoenen überhaupt te traceren. Als het geld er nu nog ligt.

Hun zoektocht begint in barrio Pablo Escobar, de wijk die Escobar destijds liet bouwen op een vuilnisbelt en waar de dode drugsbaas nog steeds mateloos populair is. Murphy en Pena hebben een telefoonnummer van een persoon die Doug en Ben in contact kan brengen met Juan Estaban, een van de naaste vertrouwelingen van Escobar en momenteel hoofd van een nieuw drugsimperium in de wijk. Als iemand weet waar de miljoenen verstopt zijn, dan is hij het wel. Maar Murphy waarschuwt dat hij extreem gewelddadig is en dat je geen grappen met hem moet uithalen. “Het is iemand die ik nooit zou vertrouwen, zo gevaarlijk is hij.” Maar daar laten Doug en Ben zich niet door afschrikken.

 

 

~ door pietboon op 12/11/2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: