Arcade Fire, Allen Toussaint, Hans Vermeulen, Oasis, The Killers én The Rolling Stones op NPO Cultura

Vanaf vrijdag 26 januari duikt de NTR op themakanaal NPO Cultura weer diep in 50 jaar popmuziek. Aan de hand van de actualiteit presenteert Leo Blokhuis in nieuwe afleveringen van NPO Radio 2 presenteert… opnieuw de mooiste concerten en documentaires. De komende vijf weken staan we stil bij de Canadese supersterren Arcade Fire, New Orleans-poppionier Allen Toussaint, de eind vorig jaar gestorven Nederpopheld Hans Vermeulen, de mannen van The Killers en Oasis en de inmiddels boven iedere categorie verheven Rolling Stones.

NPO Radio 2 presenteert… is vanaf deze week weer elke vrijdagavond te zien rond de klok van 23:00 uur op NPO Cultura.

Vrijdag 26 januari: Arcade Fire (60’)
Het nieuwe jaar starten we meteen goed met de Canadese band Arcade Fire die met de single ‘Everything now’ volgens de luisteraars van NPO 3FM de beste song van 2017 maakte. Ook NPO Radio 2 draagt Arcade Fire, in juni geven ze een concert in Nederland, op handen. In deze aflevering hebben we een even kleurrijk als overweldigend concert van de groep rond het echtpaar Win Butler en Régine Chassagne, opgenomen in 2014 tijdens de wereldtour die de band onderneemt ter ondersteuning van het vierde album Reflektor. Plaats van handeling: Earl’s Court, Londen.

Vrijdag 2 februari: The Rolling Stones (120 min!!)
Liefhebbers van The Rolling Stones komen in deze aflevering niet één maar twee uur aan hun trekken. Leo Blokhuis maakt de balans van het rijke Stones-jaar 2017, we duiken diep in de historie van hun volgens kenners beste album Exile On Main Street uit 1972 en we hebben een vintage live concert van Mick, Keith en consorten uit de roemruchte Amerikaanse tour uit datzelfde jaar. In de jaren 70 draaide dit concert in de bioscopen onder de noemer Ladies and Gentlemen… The Rolling Stones. Verwacht o.a. Stones-knallers als ‘Tumbling dice’, ‘Brown sugar’, ‘Dead flowers’ en ‘All down the line’.

Vrijdag 9 februari: Allen Toussaint (60 min)
In januari zou hij 80 zijn geworden: Allen Toussaint, de poppionier uit New Orleans die verantwoordelijk was voor tal van hits, we noemen: ‘Working in a coalmine’ (Lee Dorsey), ‘Yes we can can’ (Pointer Sisters) en ‘Lady Marmalade’ (Voulez vous coucher avec moi?) van Labelle. Leo Blokhuis brengt een ode aan een van zijn grote helden en er valt te genieten van een concert van Toussaint (met zijn quartet) uit 2015, het jaar van zijn overlijden.

Vrijdag 16 februari:  Hans Vermeulen (60′)
In deze aflevering betonen we eer aan de in november vorig jaar overleden Nederpopgrootheid Hans Vermeulen. Hij leidde in de jaren 60, 70 en 80 de groep Sandy Coast (bekend van hits als ‘True love that’s a wonder’  en ‘The eyes Of Jenny’), produceerde klassiekers als ‘House for sale’ (1975, Lucifer) en ‘Windforce 11’ (1986, Nadieh) en was de man achter de eerste successen van Anita Meyer (en is zelf prominent te horen op de eerste grote Meyer-hit ‘The alternative way’). Aanleiding is het verschijnen van een oeuvrebox van Sandy Coast.

Vrijdag 23 februari: Oasis / The Killers (let op: 75′)
In deze aflevering zetten we de schijnwerper op de Britse band Oasis rond de ruziënde broers Liam en Noel Gallagher. Inmiddels werken beide heren afzonderlijk van elkaar aan hun carrières en kwamen beiden in de herfst van 2017 met een nieuw soloalbum (in het geval van Liam ging het om diens debuut als solo-artiest). Deze en volgende maand treden Liam en Noel afzonderlijk op in Nederland. Leo Blokhuis praat ons bij en heeft klassieke concertbeelden van de tour die de broers, toen nog samen in Oasis, ondernamen in 1996 voor de albumklassieker What’s the story morning glory? Tevens is er aandacht voor de Amerikaanse band The Killers, zij zijn eind februari in Nederland voor een concert.

~ door pietboon op 25/01/2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: