WK Voetbal ook in 4K bij NPO te zien

Het WK voetbal in Rusland is bij de NPO live op tv te zien in Ultra HD TV. Dit betekent een vier keer zo hoge resolutie als HD met meer kleuren en meer contrast, dus meer en betere pixels. Nederland is één van vijftien landen ter wereld waar het WK in Ultra HD wordt uitgezonden.

Update: KPN, Jonaz en Canal Digitaal hebben bevestigd NPO1 UHD door te geven.

NPO en NOS willen, nu de techniek voldoende volwassen is geworden qua specificaties en standaarden, als publieke omroep voorop lopen qua innovatie en uitzoeken wat er nodig is om de nieuwste generatie televisie bij de mensen thuis te krijgen. Wat is er nodig om het uit te zenden? Wat is er nodig om het te produceren? De wedstrijden van het WK zijn bij uitstek geschikt voor een haarscherp beeld. Het betreft nu nog een experiment, maar Ultra HD is sterk in opkomst. Meer dan de helft van alle televisies die worden verkocht is met Ultra HD.

Tijdens het WK is er een speciale versie van NPO 1 beschikbaar via deelnemende distributeurs, waar de wedstrijden in UHD worden uitgezonden. Kijkers hebben een geschikte settop box en tv nodig om in Ultra HD TV te kunnen kijken via deelnemende distributeurs (satelliet, kabel of IP TV). Naar verwachting zullen in totaal enkele tienduizenden Nederlanders tijdens dit WK hier al gebruik van kunnen maken.

Op dit moment bieden onder andere KPN en SKV uit Veendam 4K mogelijkheid aan hun abonnees. Ziggo begint met een test.

Het UHD signaal is volgens DVB UHD-1 Phase 2 specificatie, in dit geval 4K resolutie en HLG high dynamic range, wide color gamut volgens BT2020.

Uniek aan dit experiment is de samenwerking tussen alle partners: van NPO en NOS, via EBU en VRT, RedBee Media, Ateme, distributeurs en schermleveranciers. Hieraan zijn sinds het najaar van 2017 maanden van intensieve voorbereiding voorafgegaan.

~ door pietboon op 15/05/2018.

4 Reacties to “WK Voetbal ook in 4K bij NPO te zien”

  1. Als Ziggo dit kanaal in het FTA pakket (https://www.ziggo.nl/klantenservice/televisie-radio/digitale-tv/kijken-zonder-kastje/) plaatst, heb je helemaal ggen kastje nodig, alleen een geschikte tv. Zou een leuke geste zijn van Ziggo en kan wat extra klanten opleveren, maar of de settopboxenschuivers zo ruimdenkend zijn…

  2. […] Het initiatief voor de Ultra HD-uitzendingen ligt bij NPO/NOS. Nu de Ultra HD-techniek voldoende volwassen is geworden qua specificaties en standaarden, wil de publieke omroep vooroplopen in innovatie en uitzoeken wat er nodig is om de nieuwste generatie televisie bij de mensen thuis te krijgen. M7 Group sluit zich graag aan bij dit experiment en heeft hiervoor medewerking gekregen van satellietbedrijf SES. […]

  3. […] zal ook het WK voetbal in 4K uitzenden via NPO1 UHD […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: