Opnemen


Opnames handmatig instellen

Om een handmatige opname in te stellen gaat u via het Hoofdmenu naar het “Digitale Video Recorder” menu en daar kiest u voor Handmatige opname. Naast een opname kunt u hier ook een herinnering instellen. U wordt gevraagd om de zender, eerste dag van opname, starttijd en eindtijd in te geven en daarna te kiezen uit “Eén maal, Dagelijks, Wekelijks of Ma tot vr. Hierna is de opname ingesteld.

Opnames instellen vanuit de EPG/Guide

Vanuit de mini Guide (de 2 regels onderaan de zender die geselecteerd wordt), maar ook vanuit de volledige Guide kan eenvoudig een programma opgenomen worden. Selecteer het programma in de (mini) Guide en druk op de record toets op uw UPC afstandsbediening. Indien het een programma en een zender is waarvoor Series Linking mogelijk is wordt gevraagd of u alleen deze uitzending wilt opnemen of alle uitzendingen van diezelfde serie op dat kanaal. Meer over Series Linking leest u hieronder.

De uitzending wordt nu opgenomen, eventueel met extra minuten vooraf of achteraf die in het “Opname Instellingen” menu van het “Digitale Videorecorder” menu kan worden ingegeven.

Naast de mini Guide en de Guide is het sinds december 2010 ook mogelijk om opnames op afstand in te stellen. Dat kan met de gids in de UPC iPhone app of via de website https://tvgids.upc.nl/TV/ of de mobiele website http://m.tvgids.upc.nl/.

Series Linking

Op steeds meer kanalen is Series Linking geactiveerd. Op die zenders is het voor een bepaald aantal programma’s mogelijk om alle afleveringen van een serie automatisch te laten opnemen.

Kies in de Guide voor een bepaald programma dat je wilt opnemen. Klik op de “record” knop. Het menu vraagt nu of je alleen deze aflevering wilt opnemen, of allemaal.

Indien “allemaal” wordt gekozen, zul je merken dat de eerste episode van de serie een rood klokje krijgt. Alle herhalingen van dezelfde episode krijgen dan een groen klokje. Deze worden alleen opgenomen als de eerste opname niet gelukt is (bijvoorbeeld door een opnameconflict).

Indien een episode bekeken is en met de blauwe knop gewist wordt, en er is nog een herhaling gepland, dan wordt de herhaling wel opgenomen.

Opnames die via Series Linking worden opgenomen zullen in de Opgenomen Titels lijst in een seriefolder worden opgeslagen. Deze staan altijd bovenaan de lijst van opnames, op datum van de eerste opname van die serie.

Series Linking werkt in ieder geval op de volgende zenders: Animal Planet, BBC 1-4, Discovery Channel (HD)/Science/Travel, Eén, E Entertainment, Geschiedenis, Hallmark, History Channel (HD), Ketnet/canvas, National Geographic (HD), Nick/Comedy, Sci-Fi channel en Travel channel.

Extra opnametijd voor en achteraf (standaard)

Het is mogelijk om standaard voor en na elke geplande opname extra minuten toe te voegen. Dit kan in stappen van 1, 5 en 10 minuten.

Ga naar het Digitale Videorecorder menu. Kies daar voor opname instellingen. Hier kun je onafhankelijk van elkaar aangeven hoeveel minuten er standaard voor en na de opname extra opgenomen moet worden.

In de Guide is deze extra tijd weergegeven als een iets doorgetrokken rode lijn. Indien twee programma’s op het zelfde kanaal achter elkaar opgenomen moeten worden, en er wordt gebruikt van standaard meer tijd voor of na de opname, dan geeft dit een opnameconflict.

Extra/minder opnametijd achteraf (handmatig)

Het is bij de meeste geplande opnames mogelijk om de eindtijd aan te passen, zowel het korter als langer maken van de opnames. Dit gebeurt met stapjes van 5 minuten.

Kies in de lijst met geplande opnames (in het Digitale Videorecorder menu) de opname waarvan je de eindtijd wilt aanpassen. Klik nogmaals op de “record” knop, er verschijnt nu een menu met de eindtijd. Met de < en > knop naast de OK knop kan nu de eindtijd met stapjes van 5 minuten aangepast worden. Zo kunnen ook opnameconflicten voorkomen worden.

Schijfruimtebeheer/Opnames Beschermen

Het kan zijn dat de harde schijf van de DVR vol raakt. Je kunt in die gevallen er voor kiezen om de optie schijfruimtebeheer aan te zetten, deze staat standaard trouwens uit. Met schijfruimtebeheer zal bij een volle harde schijf de oudste opname automatisch overschreven worden. Schijfruimtebeheer kan je activeren in het opnameinstellingen menu, te vinden in het Digitale Videorecorder menu.

Het kan zijn dat je een bepaalde opname wilt beschermen tegen het overschrijven. Dit is alleen noodzakelijk als je schijfruimtebeheer hebt geactiveerd. Je kunt een opname beschermen door in de lijst met opgenomen titels het programma te selecteren en dan op de gele knop te drukken. Met dezelfde gele knop kan deze bescherming opgeheven worden. Pas op, deze bescherming helpt niet tegen het wissen door middel van de blauwe knop.

Bookmarks

Het is mogelijk om Bookmarks aan te maken in opnames gemaakt met de DVR, maar ook in programma’s die On Demand gekeken worden.

Klik tijdens het afspelen op de groene knop om een Bookmark aan te maken, een melding verschijnt in beeld. Je kunt meerdere Bookmarks per opname/programma maken.

Door gebruik te maken van de < en > toets aan beide zijden van de OK knop kan je van Bookmark naar Bookmark door het programma navigeren.


75 Reacties to “Opnemen”

 1. Is het volgende mogelijk, en hoe: om 21 uur begint een film, maar ik kan pas vanaf 21.30 kijken, hoe kom ik dan om 21.30 bij het begin van de film? Vast bedankt voor het antwoord.

  • Dat kan niet als je je mediabox niet aan heb staan. Maar als jij eerder die dag je mediabox met DVR mogelijkheid al aan heb gezet op de correcte zender kan je om 21:30 uur tot maximaal 150 minuten terugspoelen. De DVR onthoudt namelijk de laatste 150 minuten van de zender die geselecteerd is, helaas verliest de DVR deze inhoud als je van zender wisselt.

   • Mijn vraag is waar ik mijn opgenomen programma.s terug kan zien, ik zelf dacht bij Librry, en dan op oke,
    maar dan zie ik dus niet het programma, wat ik heb opgenomen. vriendelijke groet Mitchell Lafour

   • Wat is het type van jouw apparaat

  • Beste,

   Het is mogelijk als je de de film aan het opnemen bent vanaf 21.00 en je wilt om 21.30 kijken dan ga je de opname gewoon bekijken. Dit is geen probleem. De rest van de film wordt als nog opgenomen. Het grote voordeel hiervan is dat je dan de reclames kan doorspoelen. Ik wacht vaak expres een half uur langer om een film te kijken zodat je niet wordt onderbroken door reclames.

   Met vriendelijke groet,

   Marijke

 2. Is het mogelijk om, net zoals bij de meeste HD recorders, met een klik 30 seconden (of 5 minuten) vooruit te spoelen. Of is de enige manier om voor- of achteruit te spoelen met de knopjes naast de play-knop (wat ik overigens erg onhandig vind)? Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Vooralsnog heb ik geen manier gezien om grote stukken over te slaan. Je kunt naast de fwd en rew knop ook nog de knop naast de OK knop proberen. Trouwens, het is me opgevallen dat de groene bookmark knop niet meer werkt.

  • Ja, je kunt in Menu->Systeem->Opnames instellen hoe groot de sprong moet zijn, ik heb hem zelf op 1 minuut staan zodat ik snel door de reclames kan springen, als je grotere stappen wil maken zet je hem bv op 5 minuten.

  • Ik heb zelf de Ziggo uitvoering en daar zie ik geen mogelijkheid om de stappen in te stellen. Waar ik wel ben achtergekomen is dat ik met de pijl links/rechts naast de OK knop sprongen maak van 5 minuten. Tevens ben ik er vandaag achtergekomen dat je ook met cijfers in te typen naar een punt in de opname kan springen. Die cijfers geven % aan. Dus typ ik 10 dan staat hij op 10% van de opname.

 3. Bedankt voor je antwoord. De groene bookmark knop werkt bij mij gewoon prima, bedankt voor die tip, erg handig!

 4. Sinds je stukken kan overslaan v oor en achteruit werkt de groene bookmark knop niet meer ????

 5. super deze handleiding

  ik heb er een van ziggo hoop dat dit het zelfde is als upc
  heb hem 1 dag wordt nu al gek van de waardeloze handleiding die er bij zit
  zelfs opnemen is me een raadsel

 6. Ik heb sinds kort de UPC Cisco 8485 DVB mediabox. Tot nu toe zeer tevreden. Toch nog een vraagje. Er zitten op die mediabox een USB poort en een netwerk poort. Zijn die ook te gebruiken? En, zo ja, hoe? Ik kan in het menu van de mediabox niks vinden. Bedankt voor de tips en deze prima site.

 7. Ben ook in het bezit van een cisco 8455dvb HD PVR. Is het mogelijk om een opdracht tot opnemen te geven voor een of twee weken later?
  Alsa ik bv “het spaanse schaap” voor alle afleveringen wil opnemen, hoe doe ik dat en als ik een week tevoren in wil stellen, dat ik de oudejaarsconference wil opnemen, hoe lukt me dat? alvast bedankt voor reakties.

 8. Is het mogelijk om twee programma,’s tegelijk op te nemen

  • Hallo,

   Het is geen probleem om 2 programma’s tegelijk op te nemen. Je kan zelfs ook nog eens 1 aflevering bekijken als je er 2 opneemt.

 9. Prima handleiding. Ik mis instructie om 2 opnames
  gelijktijdig in te programmeren.Dit moet volgens de UPC helpdesk
  met ook kunnen als je afwezig bent en de settop box op standby
  staat. Mij lukt het niet. Er wordt bij het programmeren van de 2e
  opname bij beide opnames een geel (gevaren) driehoekje geplaatst.
  In dat geval wordt alleen de eerstbeginnende opname
  uitgevoerd

  • Hallo, het kan wel hoor. Ik heb het nu al verschillende malen gedaan.
   Gewoon programmeren, Op het moment dat de tweede opname wil starten vraagt de box om standby te gaan, Als je dat niet doet lukt de tweede opname niet. Als je dat wel doet neemt hij ze netjes allebei op.

 10. Super deze site! Ik ben ziggo klant en zeer ontevreden over de handleiding die zij bij deze ontvanger leveren.
  Weet iemand of het mogelijk is om opgenomen programma’s uit deze ontvanger te halen en op cd/dvd/usb-stick te zetten?
  Alvast bedankt voor een eventuele reactie.

 11. Kan je ook de DVR instellen om minder schijfruimte te gebruiken per opname? 160gb is niet genoeg om al onze programmas op te nemen tijdens een lange vakantie. Mijn oude HDR kon dan namelijk wel, met dan kwaliteitsverlies. Er waren tot iets van 5 of 6 instellingen mogelijk om tot aan 450 uren opname tijd te komen.

 12. Hallo,

  sinds 2 dagen de Cisco operationeel. Erger mij behoorlijk aan het klokje als de box “uit” staat.Is er een mogelijkheid om dat af te zetten?

 13. Mijn Cisco HD DVR Mediabox neemt alleen geprogrammeerde opnamen op als de Mediabox NIET in stand-by staat. Is dit een verkeerde instelling of een fout van de box?

  • Bij twee programmas tegelijk opnemen had ik dat probleem ook. Dat komt waarschijnlijk omdat de energiebesparingsfunctie aan staat. Wanneer je die uit zet dan is het opnemen in standby geen punt.

 14. Loop aan tegen problemen bij het gelijktijdig opnemen van twee programma’s op de UPC DVR. Wacht dus in spanning op de hoofdstukken: Meerdere opnames tegelijkertijd en Opnameconflicten. Alvast mijn dank.

 15. En ik had al zo’n niet door UPC op te lossen probleem. Bij PAUZE/PLAY gaat het als je wat langere pauzes neemt ook fout, want dan gaat hij opnieuw afspelen vanaf het begin. Software probleem(pje) zegt UPC. Overigens bedankt voor het snelle ((helaass niet positieve) antwoord.

 16. UPC monteur is langsgeweest en nu gaan ze mijn Cisco 8485 vervangen door een Philips 8111. Daarmee zouden al mijn problemen opgelost moeten zijn. We zullen zien ik zal het hier melden.

 17. Inmiddels een Philips 8111 gekregen. Opnemen is super en nog wel twee opnemen en een kijken of op standby drie opnemen. Helaas werkt On Demand nu niet meer. Helpdesk bellen is nu wel veel sneller: er komt na een telefoontje meteen een monteur. Donderdag 6 okt 2011 dus.

 18. En de monteur is 6 oktober 2011 geweest en heeft alles doorgemeten: alles OK. Daarna heeft hij de mooie Philips 8111 ingepakt en mij weer een Cisco 8485 gegeven. Dus weer twee tuners i.p.v. drie, maar alles schijnt het nu weer te doen. On dmand en dubbele opnames, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Nu maar afwachten of het zo blijft.

 19. Toch missen wij nu al de Philips 8111 met zijn drie tuners. Wij zijn met zijn tweeën en hebben blijkbaar zulke diverse kijkwensen, dat drie tuners geen luxe is. Misschien gaat de Cisco wel weer vlug stuk en komt de monteur hem weer omruilen voor een Philips. Hoop doet leven.

 20. Kan ik met de Cisco 8485 DVB van Ziggo (die een interne schijf heeft) ook een externe harde schijf aansluiten? De interne disk is nl. snel vol. Zo ja, hoe werkt dat?

  Dank voor de reactie.

 21. Ik ga 14 dagen op vakantie en wil aantal dingen opnemen. Als ik dit via handmatig doe kan ik niet verder dan een week vooruit. Ook via de guide kan ik maar maximaal 1 week verder. Enig idee hoe ik kan opnemen na die week?

 22. Ik heb een upc mediabox met harddisk, nu heb ik per ongeluk een aantal opgenome series gewist. Is het mogelijk om dit terug te halen.

 23. De oudste opname is gewist (schijf vol) is deze gewiste
  opname terug te toveren (zoals op een computer , mits deze niet overschreven is)
  Ik heb daarna zelf andere opnamen gewist om lege schijfruimte te krigen

 24. is het mogelijk om een opname te branden op dvd?

 25. Hoi Piet,
  Ik ben zelf nog een gebruiker van het analoge UPC. Reden is dat ik alles opneem met m’n HTPC. Veel flexibiliteit maar geen HD of Digitaal dus.

  Ik vroeg me af of de nieuwe DVR’s al mogelijkheden hebben om bijvoorbeeld afleveringen automatisch te verwijderen na x dagen of x afleveringen?

  bijv. Ik neem automatisch elke dag De Wereld Draait Door op, maar kijk ze lang niet allemaal. Ik ben vaak net te laat thuis maar kan dan wel vanaf het begin kijken. Echter na 3 dagen is de aflevering nutteloos en m’n PC bewaard dus nooit meer dan de 3 laatste afleveringen.

  Kan de UPC box zoiets ook?

  • De mediabox verwijdert niet na een aantal dagen. Wel wordt bij een volle harde schijf de oudste opname overschreven. Belangrijke opnames kunnen daartegen beschermd worden.

  • Trouwens, digitale abonnees van UPC houden hun analoge aansluiting. Dus ook als je overstapt naar Digitale televisie, dan blijft de analoge aansluiting actief.

   • Inderdaad, Je kunt van de 8485 met een coax-kabeltje doorlussen naar de PC. Alleen is het signaal dan analoog (de monteur beweerde dat het digitaal is, foutje, kostte me dus weer veel tijd en een paar opnames) en krijg je dus alleen de analoge zenders. Je moet dus wel de analoge gids gebruiken in Media Center.

 26. Kan iemand ons helpen, wij hebben de cisco 8485 van ziggo en alles is goed, behalve het geluid van de opgenomen programma’s. Rechtstreeks kijken naar een zender geeft goed geluid, afkijken van een opgenomen programma niet (geluid van tv moet dan zeker dubbel zo hard gezet worden). Iemand ideeën??

 27. Ik zou graag een opgenomen film willen kopieren naar USB-stick. Achter op mijn mediabox zit n.l. een USB aansluiting. Maar ik kan nergens vinden hoe die gebruikt kan worden.

  • In de handleiding staat dat bij de Cisco de USB poort NIET werkt.
   De handleiding waar dit in staat heet: upc-handleiding-digitale-tv-hd-dvr.pdf

 28. Ik heb sinds kort de Ziggo uitvoering en vraag me af hoe je met het programma Favorieten omgaat. Kan iemand mij dit uitleggen aub?
  m.vr.gr. en dank. M

 29. Ik wil graag de titel wijzigen in de gemaakte opnames zodat ik sneller kan zien welk programma opgenomen is. Nu zie je alleen kanaal en datum, best onoverzichtelijk. Kan dit? Ik heb het nog niet gevonden…
  Wel als je vanuit de guide selecteerd, maar dat gaat nog wel eens mis. Vandaar dat ik liever handmatig opneem.

 30. Nog wat leuks. Bij OPNEMEN OP AFSTAND via m.tvgids.upc.nl wordt je MijnUPC gebruikersnaam en wachtwoord heel vaak niet herkend. Oplossing: trek je niets aan van dit bericht en druk steeds gewoon weer op ‘inloggen’ en… na een of meer keren wordt je keurig ingelogd. Is een bug en UPC zegt eraan te werken ;-)

 31. Mensen weet iemand of de upc-box op dezelfde zender moet staan tijdens het opnemen; kan ik tegelijk op een zender een programa opnemen en een programma kijken op een andere zender?
  Dankje iedereen die kan helpen.

  • Er zitten meerdere tuners in de UPC boxen met DVR functie afhankelijk van het type, maar minimaal 2. Dus je kunt altijd het ene net kijken en het andere opnemen. Met twee tuners moet je de box stand by zetten om twee programma’s tegelijk op te nemen. Bij meer dan 2 tuners hoeft dat niet.

   Een Mediabox zonder DVR optie moet altijd op de zender staan die je opneemt.

 32. Opnemen op afstand wordt steeds ‘leuker’. Nu gaat die toepassing bij mij spontaan zelf verzonnen programma’s inplannen om op te nemen. Moet ik elke keer snel met de afstandsbediening deze opnamen verwijderen. Hoop dat UPC ook af en toe naar deze opmerkingen kijkt en er wat aan gaat doen.

 33. We hebben per ongeluk al onze opnames op de DVD mediabox verwijderd. Enig idee of deze nog terug te halen zijn? Ik vrees het ergste………..:-(

 34. Ik kan na dik 1 jaar ineens geen programma’s meer opnemen via een scartkabel naar mijn dvd-recorder. Hij geeft aan: programma blokkering. Weet iemand hoe ik dit weer kan oplossen, het heeft dus dik 1 jaar wél gewerkt en werkt met de hUmax oook nog. Alleen alsik de cisco 8485 aansluit dan gaat het nu niet meer. bedankt voor de reactie, ik hoop dat iemand dit kan oploissen

 35. Hallo Piet en lezers van Piet’s blog.

  Kan iemand mij vertellen hoe ik eenvoudig en snel meerdere opgenomen afleveringen van een serie kan verwijderen? Ik wil bijv 20 afleveringen van 1 serie binnen een minuut kunnen verwijderen.

  Hoop dat iemand mij ( en de rest vd UPC horizon mediabox gebruikers) kan helpen.

  Gr. Philip

 36. Uiteindelijk per 1 maart 2013 UPC opgezegd. Ben nu bij KPN interactieve TV en dat bevalt enorm goed. Eigenlijk werkt alles zoals het moet. Zes programma’s tegelijk opnemen. Op afstand programmeren enz. UPC bestond het om zelfs na het einde van mijn abonnement te melden dat een programma zou worden opgenomen waar ik zelf niet om had gevraagd.

 37. ik heb net als katja bakker alle opgenomen progamma`s gwist weet iemand of dat terug te halen is

 38. Bedankt voor deze onofficiële handleiding. Waarom UPC geen degelijke handleiding heeft is mij een raadsel. Bij “Extra opnametijd (standaard)” staat: “Indien twee programma’s op het zelfde kanaal achter elkaar opgenomen moeten worden, en er wordt gebruikt van standaard meer tijd voor of na de opname, dan geeft dit een opnameconflict.”. Het is echter mijn ervaring dat de programma’s dan netjes aansluitend worden opgenomen. De extra opnametijd wordt a.h.w. overgenomen door het volgende programma. Of geldt dat alleen bij mijn vorige (Thomson) box?

 39. Als ik alle reacties lees en om me heen hoor, dan begrijp ik niet waarom UPC alle klanten dwingt apparatuur te gebruiken die men niet wil. De een heeft problemen met het geluid, de ander met de bediening, de volgende met de opnamecapaciteit en weer anderen met de aansluitmogelijkheden. He tgaat toch om zo prettig, ongestoord en zo lang mogelijik vast houden van abonnementen? Laat iedereen lekker zelf zijn apparatuur kiezen, dan heeft UPC daar geen gezeur meer over. UPC = waarom makkelijk als het ook moeilijk kan. Of ben ik de enige die er zo over denkt?

 40. Indien u een programma handmatig wit opnemen, het volgend. Ga naar MENU, kies daarna MIJN MEDIA, daarna GEPLANDE OPNAME, ga met uw > op uw afstandsbediening naar HANDMATIGE OPNAMES INSTELLEN. (sorry, maar in eerdere berichten miste ik deze 3 essentiële stappen)

 41. Hallo even een vraagje. Als ik iets opgenomen heb staat er tussen me opnamens niet bij hoe het heet. Dus alleen op welke zender het opgenomen is en hoe laat. Heb nu meerdere dingen opgenomen maar kan niet zien wat wat is! Weet iemand hoe dit kan?

 42. Nee dat heb ik niet gedaan. Snap het ook niet

 43. Ik zie het er niet tussen staan. Het gaat om de horizon box

 44. Ik zou graag dingen van de harde schijf van de horizon box naar mijn laptop willen zetten , kan dat en Hoe. Bedankt leon

  • Hier kan ik je niet mee helpen. Mijn kennis van de Horizon box is daarvoor te beperkt. Daarnaast zijn er ook verschillen tussen de oude UPC Horizonbox en de nieuwe Ziggo Horizon box.

 45. Begrijp ik uit dit antwoord dat dit overzetten van programma’s naar usb of laptop wel kan met een ‘gewone’ mediabox? Er zit een USB-aansluiting, maar hoe ik daar vervolgens een opname op kan overzetten is mij niet duidelijk.

  Dank voor uw antwoord alvast.

 46. OK, dank voor uw snelle antwoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: